Luolan työmaa saavutti maalämpöä hyödyntävällä Geolo-ratkaisulla päästösäästötavoitteet etuajassa
Uutinen / 23.4.2024Kuopioon kesällä 2024 valmistuva Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luola on poikkeuksellinen kohde monella tapaa. Kallioluoliin louhitut tilat toimivat monitoimikeskuksena ja poikkeusoloissa lähes 7 000 ihmisen väestönsuojana. Luolan työmaa on yksi Suomen ensimmäisiä rakennustyömaita, jossa on ollut maalämpö työnaikaisessa käytössä.
Luolassa on ollut käytössä Raksystems Climate Solutionsin (RCS) maalämpöä hyödyntävä innovatiivinen Geolo-ratkaisu, joka on tarjonnut kohteelle sen rakennusajalle päästötöntä energiaa sekä optimaaliset tuotanto-olosuhteet kaikkina vuodenaikoina.
Kohteessa on tehty merkittäviä päästösäästöjä: loppuvuodesta 2022 maaliskuuhun 2024 kertyneet hiilidioksidipäästösäästöt ovat noin 711 CO2e tonnia ja vastaavat 5,1 miljoonan kilometrin ajomatkaa keskipäästöisellä autolla. Kilometrimäärällä ajaisi noin 126 kertaa maapallon ympäri.
”Ympäristöarvoja on vaikea muuttaa suoraan rahaksi, mutta hiilidioksidipäästösäästöt ovat olleet tässä kohteessa merkittävät. Rahalliset ja päästöistä kertyvät säästötavoitteet saavutettiin kohteessa jo vuoden 2023 lopulla. Tällöin ylittyi myös ostoenergialle asetettu 70 prosentin säästötavoite”, kertoo Luolan vastaava työnjohtaja Petteri Ovaska.
Innovaatiot ja resurssiviisaus tärkeitä Kuopion kaupungille
Rakennusliike Lapti rakentaa yli 13 500 neliömetrin laajuista kohdetta Kuopion Tilapalveluille. Haastavassa kohteessa on rakennettu yhtä aikaa väestönsuojaa ja liikuntatiloja. Tavalliseen rakennushankkeeseen verrattuna logistiikan hallinta, pölynhallinta ja ilmanvaihto olleet ihan oma lukunsa.
Innovaatiot, resurssiviisaus ja vastuullisuus on kirjattu Kuopion kaupungin tavoitteisiin, joten Laptin suunnitelmassa mukana olleen Geolon mahdollisuudet kiinnostivat myös tilaajaa.
”Vaikka Luola valmistuttuaan lämpiää normaalioloissa uusiutuvalla energialla tuotetulla kaukolämmöllä, tarvitsimme sille geoenergiakentän poikkeusoloja varten. Toimintavarmuus on taattava”, Kuopion Tilapalveluiden rakennuttajapäällikkö Marko Väätäinen kertoo.
Rakennusaikaisen maalämmön hyödyntämisen ja päästösäästöjensä ansioista Luolan työmaa oli yksi Viksu Kuopio -palkituista kohteista vuonna 2023.
Ainutlaatuiseen luolarakentamisen kohteeseen on käynyt tutustumassa jo rakennusvaiheessa runsaasti vierailijoita, muun muassa eri maiden suurlähettiläitä.
Toimintavarmuus säällä kuin säällä
Ovaska kiinnostui Geolosta heti siitä kuultuaan, ja Luola-hanke mahdollisti ratkaisun käyttämisen ensimmäistä kertaa hänen johtamallaan työmaalla.
”Vihreät arvot ja maalämpö ovat tärkeitä asioita tässä ajassa. Geolo ei ole ilmainen, mutta työmaan tarvitseman öljyn ja sähkön ostaminen olisivat tulleet selvästi kalliimmaksi. Jos sähkökapasiteetti olisi riittänyt kahdelle Geolo-kontille, olisimme pärjänneet kokonaan ilman polttoöljyä.”
Päästösäästöjen rinnalla Ovaska kehuu Geolon toimintavarmuutta, ”sillä teknisten laitteiden kanssa on yleensä aina jotakin häikkää”.
”Vesikiertoiset lämmitykset helposti jäätyvät työmailla, tämä ei. Lisäksi hälytykset tulevat nopeasti, jos jossakin on jokin poikkeama, joten isoa vahinkoa ei pääse tapahtumaan”, Ovaska toteaa.
Geolon käytön helppous saa kiitosta myös Laptin työnjohtaja Juuso Räsäseltä:
”Geolo on käytöltään simppeli. Se on ollut toimintavarma: kun saimme hallin lämpimäksi, se myös pysyi lämpimänä silloinkin, kun täällä oli yli 35 asteen pakkaset. Se on helpottanut työtämme, että videopuhelulla RCS:n väelle on saanut apua ja voinut tehdä muutoksia tarvittaessa myös itse.”
Geolo oli käytössä kohteessa helmikuun lopulle 2024, eli yli vuoden ajan. Ulkolämpötiloissa koettiin tuona aikana Kuopion seudulla 70 asteen vaihtelut helteistä pakkasiin.
”Geoloa on nyt testattu ääriolosuhteissa. Sujuvan yhteistyön ja tulostensa osalta kohde on ollut lähes 80-prosentin ostoenergian säästöllään yksi parhaiten onnistuneista työmaista tähän mennessä. On hyvä myös muistaa, että maalämmöllä viilennys tapahtuu tehokkaasti ja samalla energiakenttä latautuu”, toteaa RCS:n toimitusjohtaja Janne Vanhanen.
Ovaska listaa Geolon etuihin sen, että kaiken voi ohjata läppärillä ja data on koko ajan saatavissa myös etänä. Näin ollen tilaajaa ei ole pakko joka kerta viedä työmaalla katsomaan esimerkiksi mittareista olosuhdelukemia, vaan niitä voidaan esitellä kokoustiloista.
”Meillä on nyt koko työmaan ajalta saatavissa data lämpötiloista ja kosteusolosuhteista, ja data voidaan toimittaa tilaajalle. Saamme dataa myös hiukkastasoista, mikä edistää puhtaudenhallintaa.”
Kohteen luovutus Kuopion kaupungille on kesäkuun 2024 lopussa ja avajaiset syksyllä. Ovaskan mukaan Luola on ollut opettavainen erikoiskohde, mutta Geolon osalta ongelmia ei ole ollut. Geolon palvelulupaus on lunastettu.
”Jos on mahdollisuus maalämpöön seuraavassa työkohteessa, niin otan Geolon uudelleenkin. Ei ole mitään moitittavaa”, Ovaska sanoo.
Teksti ja kuvat: Raksystems