KYSin 12-kerroksisen vuodeosastorakennuksen peruskorjauksessa siirrytään uudisrakentamiseen – valmis syksyllä 2025

Uutinen / 26.8.2024
Purkuvaihe käynnistyi maaliskuussa 2023.
Purkuvaihe käynnistyi maaliskuussa 2023.

Kuopion yliopistollisen sairaalan peruskorjattavan 12-kerroksisen vuodeosastorakennuksen massiiviset purkutyöt ovat valmistuneet. Purkutöiden väistyessä siirrytään kokonaisuudessaan uudisrakentamiseen, jota on tehty purkutöiden rinnalla jo yli vuoden verran. Rakennuksen peruskorjaus valmistuu kokonaisuudessaan syksyllä 2025.

Vuodeosastorakennuksen peruskorjaus on osa KYSin sairaala-alueen uudistusta. Allianssimallilla toteutettavan peruskorjauksen päätoteuttajana toimii Rakennusliike Lapti Oy. Lapti on toteuttanut myös KYS Uusi Sydän -uudistushankkeen kaksi aiempaa vaihetta.

Vuodeosastorakennuksen peruskorjaus alkoi maaliskuussa 2023. Sen jälkeen käytännössä koko rakennus on purettu välipohjiin asti ja vain ulkoseinät sekä kantavat rakenteet on jätetty pystyyn. Rakennuksesta on purettu muun muassa iv-konehuone, alakatot ja niiden talotekniikka, väliseinät, tiiliseinät, ovet ja välipohjien täyttöaines.

Vuodeosastorakennukseen rakennetaan tilalle uudet, modernit poliklinikka-, vuodeosasto- ja kuvantamisen tilat sekä muun muassa opetus-, neuvottelu- ja meetingtiloja. Rakennuksen kellarikerroksessa sijaitsee tekniikkatunneli, varsinaiset käyttötilat kymmenessä maanpäällisessä kerroksessa ja iv-konehuone näiden päällä ylimmässä kerroksessa.

Purkuvaiheen jälkeen alkaa uusien rakenteiden teko.
Purkuvaiheen aikana muun muassa kaikki tekniikka, kevyet ja muuratut väliseinät, alakattorakenteet, pintalattia sekä välipohjien täytöt on purettu. Tämän vaiheen jälkeen alkaa uusien rakenteiden teko.

Purkutyön massiivisuus haastoi työmaata

Vanhan rakennuksen purku itsessään oli massiivinen ja haastava, erityisesti logistiikan osalta. Työmaalla liikkui jatkuvasti purkujätettä poispäin mutta myös uutta materiaalia sisäänpäin.

– Purkutöiden edetessä saimme kehittää myös luovia ratkaisuja logistiikkaan. Hyödynsimme esimerkiksi vanhoja hormeja ja tiputimme niiden kautta purkujätettä alaspäin. Innovatiiviset lisäreitit olivat keino helpottaa logistiikkaa, kertoo vastaava työnjohtaja Ossi Taipale Laptilta.

Purkujätettä on kertynyt tähän mennessä yhteensä yli 9,8 miljoonaa kiloa. Arvio on, että lopullinen määrä ylittää 10 miljoona kiloa. Pelkästään kiviaineksia on tähän mennessä purettu 5,7 miljoonaa kiloa eli noin 570 kuorma-autollista. Tällainen kokonaisjätemäärä purkulavoina jonoksi muutettuna kulkisi kuuden kilometrin matkan yhtenäisenä jonona.

– Purkujäte lajiteltiin pääosin työmaalla ja niin sanottu sekajäte lajiteltiin vielä koneellisesti loppusijoituksessa muun muassa energiajätteeksi. Yleisesti hyötyjätteet kuten metalli ja kiviaines menivät kierrätykseen. Betonijäte meni tarkastusten jälkeen käytännössä kokonaan uudelleen maanrakennuskäyttöön. Asbesti- ja PAH-jäte ovat ongelmajätettä mutta käytännössä kaikki muu pyritään hyödyntämään niiden lopullisessa lajittelussa, luettelee Taipale.

Välipohjien tyhjennyksen jälkeen löytyi alkuperäisestä betonista sen ajan työntekijöiden kengän jälkiä ja merkintöjä.
Välipohjien tyhjennyksen jälkeen löytyi alkuperäisestä betonista sen ajan työntekijöiden kengän jälkiä ja muun muassa tämä merkintä.

Siisteyteen ja työturvallisuuteen panostaminen on tuottanut tulosta

Työmaalla on panostettu työturvallisuuteen, minkä ansiosta hankkeelle on myönnetty Rakennusteollisuuden Itä-Suomen alueen työturvallisuuskilpailuissa palkintoja vuosina 2018, 2020 ja 2021. Hankkeen 1C2-vaihe on myös valittu Itä-Suomen vuoden yhteistyöhankkeeksi vuonna 2023. 1C1 -vaihe valittiin Rakennuslehden Vuoden työmaaksi vuonna 2019.  

Myös työmaan siisteyteen ja puhtauteen kiinnitetään työmaalla jatkuvaa huomiota. Työmaa on osastoitu ja tilat, joissa tehdään pölyäviä töitä, on alipaineistettu. Näin vähennetään oleellisesti ilmassa olevan pölyn määrää ja estetään pölyn leviäminen sekä taataan turvallinen sisäilma niin työntekijöille kuin tulevan vuodeosastorakennuksen käyttäjillekin.

Työmaalla työskennellään aivan toimivan sairaalan naapurissa, käytännössä työmaata ja sairaalaa erottaa vain seinä. Potilasturvallisuuden takaamiseksi purkutyöt ja tulevat uudisrakennustyöt on suunniteltu tarkasti. Esimerkiksi työmaasta aiheutuvaa melua ja tärinää on tarvittaessa tauotettu ja vähennetty sairaalan toiminnan ehdoilla.

Vuodeosastoa ja toimivaa sairaalaa erottaa monin osin vain väliseinä. Kuvassa tehdään liittymäpinnan luiskaa työmaan puolella, ovien toisella puolen hoidetaan potilaita.

Uudisrakentaminen on lähtenyt liikkeelle asteittain

Vuodeosastorakennuksen uudisrakennustyöt alkoivat ylimmissä kerroksissa jo purkutöiden aikana. Purkutöiden valmistuttua uudistaminen on rakennuksen ylimmissä kerroksissa jo pitkällä: seinien ja lattioiden pintamateriaalit ovat jo valmiit ja kalustus on käynnissä. Uutena työvaiheena on alkanut myös oviasennus.

Purkutyön väistyttyä tiloissa vahvistetaan vanhoja rakenteita, rakennetaan uusia väliseiniä, tasoitetaan ja maalataan. Alakattojen runkojen asennusta on tehty jo kolmessa kerroksessa. Talotekniikan asennustyöt ovat olleet rinnan käynnissä koko työmaan ajan – ensin vanhan tekniikan poiskytkennöillä ja puruilla ja sen jälkeen uuden tekniikan asennuksen tiimoilta.

Työmaalla työskentelee päivittäin tällä hetkellä noin 120–140 henkeä. Vuodeosastorakennuksen peruskorjaus valmistuu kokonaisuudessaan syksyllä 2025.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) pääsairaalan peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeessa, KYS Uusi Sydän -projektissa, rakennetaan uusi kymmenenkerroksinen sairaalatorni ja peruskorjataan KYSin pääsairaalan vuodeosastorakennus vaiheittain vuosina 2018–2027. Hankkeessa toteutettu uudisrakennusosa on noin 45 000 neliömetriä ja peruskorjausosa noin 21 500 neliömetriä. Koko projektin hyväksytty budjetti on 198,5 miljoonaa euroa. Hankkeen päätoteuttajana toimii Rakennusliike Lapti Oy ja hankemuoto on allianssi. Projektissa toteutetaan yhteensä n. 450 sairaansijaa.

Juuri tehty lattian tasoitus (osaston käytävä). Väliseinät ja alakattorakenteet ovat myös uusia rakenteita.
Juuri tehty lattian tasoitus (osaston käytävä). Väliseinät ja alakattorakenteet ovat myös uusia rakenteita.
Potilashuone rakenteilla
Potilashuone rakenteilla. Tulevan sängyn takana olevaan seinään tehdään potilaspaneeli, joka palvelee sairaalatekniikkaa.