Asunto-osakeyhtiön omistavat osakkaat
Uutinen / 31.12.2017
Rakennusaikana asunto-osakeyhtiötä hallinnoidessa huomioidaan aina asunto-osakeyhtiön etu.
Pyrimme miettimään aina myös vaikutuksia asumisen ajalle, kertoo rakennuttaja-asiamies Riitta Kauppi.
Yhtiö on yhtä kuin sen osakkaat, jotka hallinnoivat ja huolehtivat omasta omaisuudestaan eli asuinkiinteistöstä. Saatetaan ajatella, että taloyhtiössä jotkut muut vain tekevät päätökset. Kaikki osakkeenomistajat kuitenkin hallitsevat ja omistavat yhteisesti omaisuutta ja voivat vaikuttaa myös yhtiön asioihin, Kauppi toteaa.
Hyvä isännöitsijä eduksi yhtiölle
Taloyhtiön asumisaikainen isännöitsijä valitaan jo ennen rakennuksen valmistumista. Usein valinta tehdään muutamia kuukausia ennen kuin kohde on muuttovalmis. Näin ollen isännöitsijätoimisto aloittaa taloyhtiön asioiden hoidon valmistumispäivästä lähtien, käytännössä usein jo vähän ennemminkin.
Meidän näkemyksemme on, että hyvä ammatti-isännöitsijä on taloyhtiön etu ja hyvänä tukena myös hallituksen toiminnassa. Isännöitsijällä on tärkeä rooli esimerkiksi siinä, että asunnon arvo pysyy hyvänä oikeanlaisen ylläpidon takia. Kun hoito-ja huoltotoimenpiteet osataan tehdä ja ajoittaa oikein, asunnon arvo säilyy ja jopa kasvaa. Asunto on usein se elämän suurin hankinta, joten siitä kannattaa pitää huolta, Laine painottaa.
Rakentamisaikaisen hallituksen hallituskausi jatkuu vielä jonkin aikaa valmistumishetken jälkeenkin. Tämä hallitus laatii luovutustilinpäätöksen valmistumishetkelle sekä tarkastuttaa sen tilintarkastajalla. Kun tilinpäätös on tarkastettu, kutsutaan ylimääräinen yhtiökokous koolle. Tässä puhutaan hallinnonluovutuskokouksesta.
Tämä ajoittuu usein noin kolmen kuukauden päähän kohteen valmistumishetkestä, Laine tietää. Kokouksessa valitaan uusi asumisaikainen hallitus ja uusi tilintarkastaja. Siitä eteenpäin yhtiö jatkaa elämäänsä uuden hallinnon ohjauksessa.
Juttu julkaistu Lapti Uutiset 1/2017 -lehdessä