Ähtärin kampus yhdistää ammatillisen koulutuksen ja lukion saman katon alle – Lapti aloittaa rakentamisen elokuussa

Uutinen / 22.8.2023
Opetustoiminta Ähtärin kampuksella alkaa vuoden 2025 loppupuolella

Ähtäriin nousee uusi kampus, joka yhdistää Seinäjoen koulutuskuntayhtymän ammatillisen koulutuksen ja Ähtärin lukion saman katon alle Tuomarniemen alueelle. Rakentaminen käynnistyy elokuussa 2023. Rakennustyöt valmistuvat syksyllä 2025, ja opetustoiminta kampuksella alkaa vuoden 2025 loppupuolella. Kokonaisuuden pääurakoitsijana toimii Rakennusliike Lapti Oy.  Pääsuunnittelijana ja arkkitehtina toimii Mikko Pohjaranta UKI Arkkitehdit Oy:stä.

Kampus käsittää monipuolisen kattauksen vaihtoehtoja noin 450 opiskelijalle – metsäalan, kone- ja tuotantotekniikan, sähkö- ja automaatioalan, sosiaali- ja terveysalan, ravintola- ja catering-alan sekä lukion. Kaikkien tilojen on tarkoitus olla Sedun ja lukion yhteiskäytössä, tilavarausten mukaan. Kampus on laajuudeltaan 5 649 brm2.

”Kokeneena koulurakentajana tulemme mahdollistamaan tuleville opiskelijoille tiloiltaan ja tekniikaltaan ajanmukaisen sekä terveellisen ja turvallisen oppimisympäristön. Olemme toteuttaneet onnistuneesti jo useita kouluja kuten Kaurialan koulun Hämeenlinnassa sekä Myllyhaan ja Emäkosken koulut Nokialla. Kaksi vuotta kestävällä kampustyömaalla on myös laaja työllistämisvaikutus, ja se tuo alueelle työtä niin rakentamiseen, kuljetuksiin kuin tavarantoimittajille”, kertoo Laptin Keski-Suomen aluejohtaja Samuli Heino.

Kampustyömaan purku-urakasta vastaa Mestaripurkajat Oy Perhosta. Sähköurakoitsijana toimii Kaunisto-Yhtiöt Seinäjoki Oy. Ilmanvaihto-, putki- ja rakennusautomaatiourakoitsija on Näsin Vesijohtoliike Oy / Ähtärin Vesi ja Lämpö.

Vanhaa kunnioittaen, luonnolle kumartaen

Uudisrakennusten lähtökohtana on kunnioittaa alueen suojeltua rakennuskantaa ja pihapiiriä suojeltuine puustoalueineen.

”Uusi kampus muodostuu neljästä lohkosta ja niitä yhdistävistä aulatiloista, jotka mahdollistavat luontaisia kohtaamisia arjessa ja edesauttavat yhteisöllisyyden syntymistä. Rakennuskokonaisuuden jaottelu pienempiin osiin sopeuttaa myös rakennuksen mittakaavaa historialliseen ja arvokkaaseen ympäristöön luontevasti soveltuvaksi”, kuvaa arkkitehti Mikko Pohjaranta.

Ähtärin kampusprojektin materiaaleissa on kiinnitetty erityistä huomioita kestävyyteen ja huoltovapauteen. Lisäksi rehellisillä ja rouheilla materiaaleilla on haluttu korostaa rakennuksen pajamaista luonnetta – rakennukseen sijoittuu tiloja aina metsäkonehalleista sosiaali- ja terveyspuolen hoitoluokkiin.

Ähtärin kampus yhdistää lukion ja ammatillisen koulutuksen saman katon alle