Asunto Oy Jyväskylän Ilmarin seinään valmistui Kalevalan tarustosta inspiraation ammentanut muraali

Uutinen / 23.8.2022

Jyväskylän keskustassa Eskilstunan aukion kupeessa sijaitsevan Asunto Oy Jyväskylän Ilmarin seinään on valmistunut näyttävä ja ainutlaatuinen muraali. Matriarkka-niminen muraali on saanut inspiraationsa Kalevalasta ja sen tekstejä värittävästä Pohjolan matriarkasta, Louhesta. Muraalin on maalannut taiteilija Eeva-Marja Saarinen. Asunto Oy Jyväskylän Ilmari on Rakennusliike Laptin rakentama ja kesäkuussa 2022 valmistunut 6-kerroksinen asuintalo.

”Keskeisessä osassa Kalevalan teosta seikkailee Pohjolan matriarkka Louhi. Louhi on eepoksessa antelias emäntä ja äiti, kätevä loihtija ja Pohjolasta huolta pitävä napakka hallitsija. Näen hahmon hyvinkin ajankohtaisena ja kiinnostavana monine puolineen. Halusin tuoda vahvan naishahmon keskeiseksi osaksi kollaasimaista teostani, jossa riittää löydettävää ja tulkittavaa pidemmäksikin aikaa. Teos koostuu Kalevalan symbolisesta maailmasta ja kokoaa yhteen useamman sen värikkäistä ja syväluotaavista tarinoista”, kertoo taiteilija Eeva-Marja Saarinen.

Muraalissa voit nähdä Louhen loihtivan taivaan valoja. Samaan aikaan Väinölän sankarit seppä Ilmarinen, Väinämöinen ja Lemminkäinen ovat saapumassa veneellään Pohjolan maille. Merihirviö Iku-Turso käy tarkastamassa miesten aikeet Pohjolan väkevien aaltojen keskeltä. Louhen sylissä lepää Ilmarisen takoma taikasampo, joka toimii kuvassa niin vaurautta tuottavana taikavälineenä kuin osana Pohjolan vesistöä. Hahmo itsessään on iäti muuttuvan aallon ytimessä, muistoja ja kokemuksia rikkauksinaan.

”Halusimme elävöittää Asunto Oy Jyväskylän Ilmarin päätyseinää ainutlaatuisella muraalilla. Aiheeksi valikoitui Kalevala, ja olemme tyytyväisiä, että löysimme sitä toteuttamaan lahjakkaan, kotimaisen taiteilijan. Upea muraali antaa ilmettä koko asuintalolle ja ilahduttaa myös ohikulkijoita”, kertoo Rakennusliike Laptin Keski-Suomen aluejohtaja Samuli Heino.