Lapset tarvitsevat tilaa leikille ja liikkumiselle

Uutinen / 11.10.2019

Mikkelin kaupungin kaupunginosaksi kuntaliitosten myötä muuttunut Haukivuori on saamassa uuden, noin seitsemällekymmenelle lapselle valmistuvan kolmiryhmäisen päiväkodin loppuvuoteen 2019 mennessä. Päiväkoti rakennetaan paikalle, josta on purettu vanha koulu ja keskustan läheinen sijainti palveleekin päiväkotia hyvin. Uudelle tilalle oli tarvetta ja nyt myös pedagogiikka pääsee toteutumaan paremmin mietittyjen tilojen ansiosta.

Haukivuoren päiväkodista saadaan loppukäyttäjälle mieluinen hyvän suunnittelun ansiosta. Rakennuttajapäällikkö Saija Himanen ja päiväkodinjohtaja Maarit Luukkonen ovat molemmat sitä mieltä, että tilaajaa on kuunneltu toteutuksessa hyvin. Uuteen päiväkotiin päästään muuttamaan jo loppuvuodesta.

Mikkelin kaupungin vuokrataloyhtiö Mikalo Oy rakennuttaa Haukivuoren uuden päiväkodin ja sen KVR-urakoitsijaksi valittiin Rakennusliike Lapti Oy. Rakennuttaja Saija Himanen kertoo, että vanhat tilat olivat jo käyttöikänsä päässä ja päiväkoti oli siirtynyt jo väistötiloihin, jotka eivät sovellu lopulliseksi sijoituspaikaksi päiväkotitoiminnalle.

Uusi päiväkoti on yksi yhtenäinen rakennus, joka rakentuu periaatteessa yhden keskuskäytävän yhteyteen. Kalustein ja seinärakentein siitä on kuitenkin haluttu muokata sellainen, ettei se ole käytävämäinen mutta huonetilat ovat silti sen varrella. Kaikki tilat haluttiin yhteen tasoon, Himanen sanoo.

Tiloissa on huomioitu niiden monikäyttöisyys ja neliöiden hyödyllinen käyttösuhde. Esimerkiksi yksi tila toimii sekä perhe-, konsultointi-, työ- ja pienryhmätilana.

Näin sen huoneen neliöt eivät ole käytössä vain muutamia tunteja viikossa, vaan paljon enemmän. Toki se vaatii henkilökunnalta vähän suunnittelua, mutta uskon, että se on tämänkokoisessa yksikössä hyvinkin mahdollista, Himanen kertoo.

Konsepti muokkautui toiveisiin

Himanen on tyytyväinen siihen, että suunnittelussa on voitu olla mukana jo varhaisista vaiheista lähtien. Varhaiskasvatuksen henkilökunta otti kantaa suunnitelmiin jo hankesuunnitteluvaiheessa toiveineen ja tarjouskilpailun voitti hankesuunnitelman mukainen toteutus.

Laptin konsepti oli hyvin muokkautuvainen tähän meidän hankkeeseen ja Lapti voitti tarjouskilpailun  hinnan lisäksi myös laadullisten kriteereiden vuoksi, Himanen tähdentää.

Mikkelin kaupungilla arvostetaan myös lasten näkökulmaa päiväkodin suunnittelussa.

Sen täytyy tietysti olla terveellinen, turvallinen ja viihtyisä, lapsen kehittymisen kannalta hyvä paikka. Se on pyritty ottamaan huomioon suunnittelussa ja materiaaleissa. Suunnittelijan rooli on iso, sillä lapsille viihtyisä tila ei ole ollenkaan samanlainen kuin vaikkapa aikuisille suunniteltu toimisto, Himanen tietää.

Muunneltavuutta tarvitaan

Myös pedagogiikka on muuttunut vuosien varrella ja uusi päiväkoti vastaa myös näihin tarpeisiin. Päiväkodin johtaja Maarit Luukkonen nostaa ennen kaikkea muunneltavuuden ja monipuolisuuden ykköseksi lasten kasvatuksen linjojen toteutumisessa.

Tilaa täytyy olla leikkimiselle ja touhuamiselle, mutta myöskin rauhoittumiselle. Tilojen täytyy soveltua ratkaisuiltaan myös eri kokoisille kokoonpanoille, aina yksilötyöskentelystä isommille ryhmille.

Piha on tärkeä osa päiväkotia ja Haukivuoren päiväkodissa se on jaettu kahteen osioon. Pienten ryhmä saa oman pihansa ja kahdelle isompien lasten ryhmälle on oma yhteinen piha. Näin pienemmät lapset eivät jää isompien jalkoihin pihaleikeissä, vaan voivat olla turvallisesti itselleen sopivammassa ympäristössä.

Pihan leikkikalusteisiin tulevilla käyttäjillä oli jo valmiiksi ideoita ja jotain haluttiin siirtää myös vanhalta päiväkodilta jatkokäyttöön.

Näissäkin toiveemme otettiin hyvin huomioon, Luukkonen toteaa.

Tilaa mielikuvitukselle

Haukivuoren tapauksessa tilojen täytyy myös kestää ikäryhmien koostumisen vaihtelut ja saman tilan on toimittava sekä alle kolmivuotiaille että siitä vanhemmille lapsille.

Luukkonen painottaa kaikkien tilojen kohdalla sitä, että ratkaisuissa jätetään myös lasten omalle mielikuvitukselle tilaa. Kaikkea ei saa suunnitella liian valmiiksi ja lasta ohjaavaksi.

Esimerkiksi ulkotiloissa on hyvä olla paikka, jossa ei olekaan siihen suunniteltu valmiiksi yhtään mitään, vaan lapset voivat rakentaa siihen itse sopivat leikkinsä. Samoin sisällä on hyvä, että  leikki voi rakentua  vaikka käytävän nurkkaan siten , ettei  sitä tarvitsee heti siivota pois.

Suunnittelussa käytetään rohkeasti värejä, sillä niistä lapset ilahtuvat.

Vaikka lapset rakastavatkin värejä, täytyy jossain kohtaa päiväkodissa olla myös rauhallista tunnelmaa.

Tärkeänä Luukkonen pitää uusissa tiloissa henkilökunnalle suunnattua suunnittelutilaa, jolloin työssä tarvittavat mietintähetket voi tehdä rauhassa eikä lasten keskellä. Näin uuden pedagogiikan vaatimukset tulevat paremmin huomioiduiksi.

Lue lisää Laptin palvelutilarakentamisesta.

Jaa artikkeli.