Lapti rakentaa kaksi hirsikerrostaloa Pudasjärvelle

Uutinen / 4.5.2020

Rakennusliike Lapti Oy ja Pudasjärven Vuokratalot Oy ovat allekirjoittaneet urakkasopimuksen Pudasjärven keskustaan rakennettavasta kahdesta hirsikerrostalosta. Rakennukset ovat 4-kerroksisia, hirsivaippaisia kerrostaloja, joihin tulee yhteensä 53 asuntoa ja liiketiloja. Hirsikerrostalot nousevat Pudasjärven keskustaan, kaupungintalon viereiselle tontille. Rakennustyöt käynnistyvät huhtikuussa maanrakennustöillä. Kohteen hirret toimittaa Kontiotuote Oy. Talot valmistuvat syksyllä 2021. Hankkeen arvo on noin 9,5 miljoonaa euroa.

Pudasjärven keskustaan Kauppatietä ja Oikopolkua rajaaville tonteille tulee kahteen ekologisesti hirsivaippaiseen kerrostaloon yhteensä 53 asuntoa yksiöistä perheasuntoihin. Lisäksi Oikotien puolelle tulee viisi noin 80 m2:n kokoista liikehuoneistoa.

Pudasjärven keskustaan nousevat kerrostalot rakennetaan hybridirakenteella, jossa talon runko tehdään betonielementeistä ja ulkovaippa pudasjärveläisen Kontiotuotteen painumattomasta hirrestä. Tämä on mielenkiintoinen hanke meille rakentajille, kertoo Rakennusliike Lapti Oy:n Pohjois-Suomen aluejohtaja Mikko Lohi.


Pudasjärven ensimmäiset hirsikerrostalot

Pudasjärven kaupungintalon viereiselle tontille ja Kurenalan keskeiselle paikalle päätettiin rakentaa hirsiteeman mukaisesti jykevät kerrostalot.

Talot tukevat sekä kaupungin strategiaa että Pudasjärven Vuokratalojen kiinteistöstrategiaa. Hirsikerrostalojen rakentamisella haetaan myös mahdollisuutta muuttaa maailmaa ja tuoda hirsirakennukset kerrostalorakentamisen oikeaksi vaihtoehdoksi, kertoo Pudasjärven Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Jouko Väänänen.

Pudasjärven Hirsihoviksi nimettyjen talojen ensimmäiseen kerrokseen tulee liiketiloja tuleville ja nykyisille yrittäjille. Asunnoista suuri osa on yksiöitä ja kaksioita. Taloista löytyy myös kolmioita ja neliöitä. Pudasjärvelle Hirsihovi tarkoittaa uusia, terveitä asuntoja ja liiketiloja. Asunnot rakennetaan ARA:n korkotukimallilla. Vuokrahinta määräytyy omakustanneperiaatteella kuten muuallakin Pudasjärven Vuokratalot Oy:n asuntokannassa. Hirsihovin asukashaku käynnistetään syksyllä 2020 ja muuttamaan pääsee 2021 vuoden loppupuolella, Väänänen lisää.

Julkisivuun näyttävä hirsivaippa

Pudasjärven Hirsihovin kerrostaloihin käytetään vajaa 700 m3 hirttä. Asuintalojen ulkoseinät tehdään näyttävällä 275mm paksulla ja 275mm korkealla hirrellä.

Investointi painumattomaan SmartLog -hirteen on selvästi vahvistanut Kontion asemaa julkisissa hankinnoissa. SmartLog on osoittanut olevan sekä teknisesti että kaupallisesti erittäin kilpailukykyinen ratkaisu isojen rakennusten toteuttamisessa. Hirren käyttö kerrostalorakentamisessa on uusi merkittävä askel hirren käyttötapojen laajentamiseen, toteaa Kontiotuotteen B2B-liiketoiminnan johtaja Hanna Haipus.