Lapti toteuttaa uuden massiivipuurakenteisen päiväkodin Porvooseen

Uutinen / 22.1.2024
Lapti lähtee toteuttamaan päiväkotia Porvooseen

Vanha Huhtisen päiväkoti Porvoossa puretaan ja tilalle rakennetaan uusi massiivipuurakenteinen päiväkoti. Päiväkodin suunnittelusta, rakentamisesta sekä vanhan päiväkotirakennuksen purkamisesta vastaa Rakennusliike Lapti Oy. Rakentaminen alkaa kesällä 2024, ja uusi massiivipuurakenteinen päiväkoti on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2025.

Uusi päiväkotirakennus on kaksikerroksinen ja siihen tulee noin 210 varhaiskasvatuspaikkaa 10 ryhmässä. Päiväkotiin tulee sekä suomen- että ruotsinkielisiä ryhmiä. Ryhmätilat sijoitetaan pareittain siten, että kahden ryhmän yhteistoiminta on sujuvasti järjestettävissä. Rakennuksen sydämessä sijaitsee kodikas ja rauhallinen ruokailutila, joka yhdistyy siirtoseinien kautta valoisaan salitilaan.

”Uuden päiväkodin toteutuksessa tulemme kiinnittämään erityistä huomiota toiminnallisuuteen. Lisäksi päiväkodissa korostuu puurakentamisen tunnelma ja hyvä akustiikka. Panostamme myös rakennuksen ympäristövastuullisuuteen: päiväkodista tulee erittäin tehokas niin hiilijalanjäljen, energiankulutuksen kuin elinkaarikustannusten osalta. Kestävää rakentamista on myös toteuttaa laadukas tilaajan sekä käyttäjien toiveet huomioon ottava päiväkoti”, kertoo Laptin aluejohtaja Tuomo Turkkinen.

Päiväkodin leikkipihalta tulee löytymään monipuolisesti leikkivälineitä ja tilaa vapaalle leikille. Piha-alueille istutetaan runsaasti erilaista kasvillisuutta kuten kunttaa, niittyä, kukkivia pensaita ja varjoa luovia puita.

Rakennus on erittäin energiatehokas kokonaisuus, jossa yhdistyvät ekologiset massiivipuurakenteet ja laajamittainen omavaraisenergian käyttö. Lämmitys- ja viilennysenergia tuotetaan pääosiin maalämpökaivoista ja sähkönkulutuksesta merkittävä osa katetaan katolle asennettavalla aurinkopaneelijärjestelmällä. Ilmanvaihto- ja valaistusjärjestelmät ovat erittäin energiatehokkaita pienentäen edelleen ostosähkön tarvetta. Rakennuksen kokonaisala on noin 2 500 brm2. 

Lapti on suunnitellut ja rakentanut aiemmin useita päiväkoteja, kuten esimerkiksi päiväkoti Touhula Soltin Lahteen ja puurakenteisen päiväkoti Nappulaniemen Tampereelle. Lisäksi työn alla on massiivipuurunkoinen Ojalan päiväkoti ja koulu sekä Tasanteen hirsipäiväkoti Tampereella ja puurakenteinen Soppeenmäen päiväkoti Ylöjärvellä.