Mahdollisuus itsensä haastamiseen ja alan parhaan työkaverit – näin harjoittelijamme kuvaavat kesäänsä Laptilla

Uutinen / 14.9.2023

Haluamme tarjota opiskelijoille mahdollisuuden tutustua eri työtehtäviin ja samalla kehittää omaa ammattiosaamistaan eri tehtävissä jo opintojen aikana, joten tarjoamme vuosittain kesätyö-, lopputyö- ja harjoittelupaikkoja jokaisessa toimipisteessämme. Parhaimmillaan onnistunut harjoittelu toimii alkusysäyksenä uralle Laptissa.

Kesän 2023 aikana meillä työskenteli yhteensä 25 innostunutta ja motivoitunutta harjoittelijaa ympäri Suomen. Annetaan tämän kesän harjoittelijoidemme kertoa, mikä harjoittelusta jäi erityisesti mieleen ja miten he viihtyivät meillä.

Juho tykästyi Laptin tapaan tehdä töitä

Juho harjoittelussaan Laptilla

”Aika kuluu nopeasti, kun on hauskaa! Harjoittelu oli mielenkiintoista ja ohjaus hyvää. Tuli paljon uutta asiaa ja opittavaa. Myös ongelmaratkaisukykyä pääsi harjoittamaan. Hermoja piti pitää eikä auttanut hötkyillä.” 

Juho Laihinen nautti kesästään työnjohtoharjoittelussa Turun vuokratalojen ja YH Kotien kerrostalotyömaalla Turun Herttuankulmassa. Juhosta oli hienoa, että hän pääsi alusta asti tekemään ”oikeita” rakennusmestarin töitä. Juho sai alkuun vastuukseen vetää kerrostalon alapohjan täytön ja valmistumisen valuun asti sekä huolehtia, että vaadittavat työt tulee tehtyä aikataulussa ja suunnitelmien mukaisesti. Lisäksi hän hoiti esimerkiksi urakoitsijoille tarvittavia työkaluja ja materiaaleja sekä TR-mittauksia.

“Laptilla kaikki työkaverit ovat mukavia, huomioon ottavia, avuliaita ja todella asiantuntevia. Apua saa aina kun pyytää. Pidän myös Laptin tavasta tehdä töitä. On hienoa tehdä töitä paikassa, missä apua saa ja työt tehdään hyvin ja oikein.”

Emilia pääsi monipuolisesti mukaan eri työvaiheisiin

Emilia kokeili työnjohto- ja työmaainsinöörin tehtäviä harjoittelussaan

”Kesä vilahti todella nopeasti ja oppia tuli rutkasti lisää. Vastuu lisääntyi hiljalleen ja itselle sopivassa tahdissa. Sekä oman työmaan henkilökunta että muut tapaamani laptilaiset ottivat minut hyvin vastaan ja suhtautuivat positiivisesti harjoitteluuni. Minuun luotettiin, ja sain työskennellä tasavertaisena osana porukkaa.” 

Emilia Lehtola haki tärkeitä oppeja työnjohtoharjoittelussaan ja tutustui myös työmaainsinöörin tehtäviin kesän aikana As Oy Oulun Satamanhelmen työmaalla. Emilian mielestä parasta harjoittelussa oli päästä monipuolisesti mukaan eri työvaiheisiin ja nähdä, kuinka suunnitelmat paperilta toteutuvat käytännössä. Emilian tyypillisiä työtehtäviä olivat tarvikkeiden määrien laskenta ja hankinta, yhteydenpito aliurakoitsijoihin ja tavarantoimittajiin sekä uusien työntekijöiden perehdytykset. Työmaainsinöörin tehtävistä Emilia muun muassa tarkasti laskuja ja tuntilappuja.

“Parasta Laptilla on yhteenkuuluvuus ja työntekijöiden arvostaminen. Työkaverit Laptilla ovat huipputyyppejä. Sekä työnjohdon että työntekijöiden kanssa tulee hyvin juttuun ja kaikilta saa apua. Laptilla on hyvä tekemisen meininki ja kiva ilmapiiri.”

Ongelmanratkaisutilanteet opettivat ja motivoivat Eemeliä

Eemeli sai toivomiaan haasteita harjoittelussaan Laptilla

”Harjoittelussa tuli uusia asioita päivittäin vastaan, ja vastuut lisääntyivät päivä kerrallaan. Tämä lisäsi kiinnostusta, vaikka kaikki ei aina onnistunutkaan suunnitelmien mukaan tai ollut helppoa. Haasteet työssä motivoivat itseäni eteenpäin ja jokaisen ratkaistun tilanteen jälkeen oli todella mahtava fiilis. Sain palautetta pitkin harjoittelua, mikä myös auttoi kehittymistäni.”

Eemeli Lehtosen kesä hurahti antoisassa työnjohtoharjoittelussa As Oy Jyväskylän Aallonharjan työmaalla. Eemeli pääsi ilokseen jo työmaan alkuvaiheessa mukaan, jolloin tutuksi tulivat hänelle mieluisat perustus- ja runkovaiheet. Alusta alkaen Eemeli teki työmaamestarin eri tehtäviä. Yksi yleisimmistä tehtävistä oli työvaiheiden suunnittelu ja rytmitys. Työtehtäviin kuului lisäksi rakennusmateriaalien tilaus ja niiden tarvittava laskenta, logistiset järjestelyt ahtaalla työmaalla ja ongelmakohtien pohdinta yhdessä työporukan kanssa.

“Minut otettiin työmaalla heti hyvin vastaan ja tuntui kuin olisin ollut töissä Laptilla jo pidemmän aikaa. Parasta Laptilla on erinomainen työporukka sekä tietynlainen rentous työssä, jossa kuitenkin jämäkkä ote tekemiseen ja ison rakennusliikkeen meininki.”

Jesse viihtyi ammattitaitoisessa ja leppoisassa työporukassa

Jessen mielestä harjoittelussa parasta oli auttavainen ilmapiiri

”Laptilla on mahdollisuus päästä näkemään laajasti rakennusalaa, ja harjoitteluni oli opettavaista. Pääsin tekemään ja näkemään käytännössä juuri niitä asioita, joita koulussa opiskelen.”

Jesse Myöhäsen kesä kului antoisassa työnjohtoharjoittelussa As Oy Vuorelan Välkkeen työmaalla Siilinjärvellä. Jessen vastuulle kuuluivat muun muassa yleisen järjestyksen ylläpitäminen ja logistiset järjestelyt sekä erilaisten töiden valvonta ja järjestely. Jesse lisäksi perehdytti uusia työntekijöitä, teki TR-tarkastuksia sekä suunnitteli työvaiheiden toteutusta ja tarkasti töiden valmiusasteen.

”Parasta harjoittelussa oli auttavainen ilmapiiri sekä riittävän haasteelliset työtehtävät ja uusien asioitten oppiminen. Laptilla on mukava työilmapiiri, ja työporukka ympärillä oli ammattitaitoinen, leppoisa ja mukava. Lisäksi Laptilla on monipuolisesti erilaisia työmaakohteita ja hyvät etenemismahdollisuudet uralla.”

Tehtävien monipuolisuus mahdollisti Rikulle itsensä haastamisen

Riku koki harjoittelunsa monipuoliseksi

”Harjoittelu oli todella monipuolista ja muu työnjohto mahdollisti myös itsensä haastamisen. ’Tyhmiäkin’ kysymyksiä sai kysellä ja niihin sai aina vastauksen. Joka päivä oli mukava tulla töihin ja välillä ei huomannutkaan, että työpäivän loppu lähestyy.”

Riku Pitkäsen kesä vierähti työnjohtoharjoittelussa Ojalan päiväkodin ja koulun työmaalla Tampereella. Rikusta oli kiva päästä näkemään niin montaa eri vaihetta työmaalla. Tärkeimpinä vastuina olivat tukimuurien asennuksen suunnittelu sekä työvaiheen valmistelu, valujen määrien laskenta ja dataloggerin käyttö. Työtehtävät vaihtelivat kesän aikana laidasta laitaan ja kaikkea sai tehdä, joko ohjatusti tai itsenäisesti.

”Parasta on se, että harjoittelijana on samaa porukkaa muiden kanssa ja omaan työhön luotetaan. Työkaverit ovat rentoja, mukavia ja ammattitaitoisia. Ilmapiiri on hyvä, ja työkavereihin on helppo luottaa ja helppo kysyä apua.”

Eetu pääsi osaksi haastavaa työmaata

Eetu viihtyi harjoittelussaan KYS Uusi Sydän -sairaalaprojektin työmaalla

”Viihdyin harjoittelupaikassani erittäin hyvin. Pääsin osaksi haastavaa sairaalan peruskorjausta, jossa pääsi joka päivä oppimaan uutta. Vastuu kasvoi sopivissa määrin harjoittelun edetessä, ja sain tarvittaessa tukea työkavereiltani.”

Eetu Savolaisen kesä kului työnjohtoharjoittelussa KYS Uusi Sydän -sairaalaprojektin 1C3-peruskorjaustyömaalla Kuopiossa. Eetun vastuisiin kuuluivat työmaalogistiikka, oman lohkon työnjohtajana toimiminen sekä eri työvaiheiden järjestely ja tahdistaminen sairaalan toimivien tilojen ja työmaa-alueen rajapinnoilla. Tyypillisiä työtehtäviä olivat materiaalien hankinta ja vastaanotto, määrälaskenta, TR-kierrokset ja viikkotiedotteiden laatiminen.

“Parasta Laptilla on rento ilmapiiri. Töitä tehdään tosissaan, muttei vakavissaan. Työkaverit ovat hyviä tyyppejä, joiden kanssa on helppo tulla toimeen niin työmaalla kuin sen ulkopuolella.” 

Eemi arvosti kokeneiden työnjohtajien neuvoja

Eemi pääsi haastavalle työmaalle harjoittelussaan

”Harjoittelu Laptilla oli mielenkiintoista ja kehittävää. Pääsin haastamaan omaa osaamistani ja sain hyviä vinkkejä ja neuvoja kokeneemmilta työnjohtajilta. Oli hienoa päästä näkemään, kuinka työmaata johdetaan ammattimaisesti ja samalla oppimaan siinä sivussa.”

Eemi Väliojan kesä kului poikkeuksellisen mielenkiintoisella ja vaativalla työmaalla – työnjohtoharjoittelussa Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan työmaalla Kuopiossa. Eemi vastasi pääasiassa työmaan logistiikasta, järjestyksestä ja siivouksesta sekä pölynhallinnasta yhdessä muiden työnjohtajien kanssa. Hän vastasi lisäksi kahdesta työvaihteesta itsenäisesti muiden työnjohtajien avustuksella.

”Parasta harjoittelussa oli kasvava vastuu ja mielenkiintoiset työtehtävät sekä hyvät työkaverit ja heiltä saadut neuvot ja vinkit niin työelämässä kuin siviilissäkin. Laptilla on hyvä työilmapiiri ja työntekijät otetaan vastaan omana itsenään mukaan työyhteisöön alusta alkaen. Työkaverit ovat alan parhaimmistoa ja oli hienoa päästä seuraamaan heidän työskentelyänsä vierestä ja ottaa itse oppia siinä sivussa.”