Resurssiviisas rakentaminen pelastaa toimitilaongelmilta

Blogi / 7.12.2020

Koronavirus on mullistanut maailman ja erityisesti  toimitilamarkkinat. Etätöihin siirtymisen myötä yritykset arvioivat toimitilojaan niiden toiminnallisuuden ja taloudellisuuden kannalta.

Rakennusliike Laptissa on huomattu, että nyt arvostetaan resurssiviisasta rakentamista.

Sillä tarkoitetaan tontin käytön ja tilojen optimointia, tehokkaita, muuntautumiskykyisiä monitilatoimistoja, ympäristöä säästäviä, energiatehokkaita ratkaisuja ja digitaalisuuden lisäämistä rakentamiseen esimerkiksi käyttämällä talotekniikan järjestelmiä lämmön sekä ilmastoinnin mittaamisessa ja säätämisessä.

Erinomainen käytännön esimerkki resurssiviisaasta rakentamisesta ovat Laptin toimitilamallistot. 

Valmiiksi suunniteltu toimitilamallisto on viime aikoina osoittanut arvonsa. Se on ratkaisu, joka säästää asiakkailta arvokkaita euroja, Laptin toimitilarakentamisen hankekehityspäällikkö Arto Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan nyt, jos koskaan, yritysten kannattaisi investoida toimitiloihin. 

Valmiiksi suunniteltu toimitilamallisto laskee kustannuksia


Toimitilaratkaisuissa tärkeää ovat säästöt, tilojen tehokkuus ja ekologisuus. Laptin resurssiviisas rakentaminen tarjoaa asiakkailleen tätä kaikkea.

Laptin toimitilamallistossa on tiloja eri luokissa – ikään kuin talopakettimallistoja eri toimitiloille. Mallistossa on esimerkiksi valmiiksi suunniteltuja tuotanto- varasto- tai myymälätiloja, jotka tuovat asiakkaille huomattavia säästöjä.

Ratkaisun kustannustehokkuus syntyy siitä, että sekä rakenne-, arkkitehtisuunnittelu että myös talotekniikka on kaikki valmiiksi huomioitu ja hinnoiteltu, aina viimeistä pistorasiaa myöden.

Toimitilamallistosta räätälöidään jokaiselle asiakkaalle heidän tarpeitaan vastaavat tilat. Lopputuloksena on asiakkaalle helppo, toimiva ja kustannustehokas avaimet käteen -ratkaisu. Valmis pohjamallisto laskee suunnittelukuluja ja tuo näin selvää säästöä asiakkaalle. 

Lapti on vakaa, valtakunnallisesti toimiva yritys, minkä ansiosta voimme tarjota asiakkaillemme koko maassa myös erilaisia rahoitusratkaisuja. Näin asiakas pääsee tarvittaessa pienemmälläkin pääomalla kiinni uuteen hankkeeseen, Haavisto jatkaa.

Tähtäimessä toimitilojen tehokkuuden parantaminen


Jos laajasta etätyöstä tulee yhteiskunnassamme pysyvä ilmiö, toimiston tehokkuus per työpiste laskee. Tällöin toimitiloja on syytä miettiä uudelleen.

Haaviston mukaan toimitilojen nouseva trendi on pienten, jopa vain 6–8 neliömetrin kokoisten yhden hengen työhuoneiden kasvava kysyntä. Tämä ratkaisu sopii erityisesti asiantuntijatyötä tekeville, joiden huoneissa ei tarvitse kokoontua. Minihuoneet tehostavat toimistotilan käyttöä, Haavisto kertoo.

Poikkeusaika on vahvistanut monitilakulttuuria. Laptin monitilatoimisto on yhdistelmä perinteisiä huonetiloja ja avotilaa, yksityisyyttä ja yhteisöllisyyttä.

Monitilatoimistoihin kaivataan nyt myös väljyyttä työpisteiden välille. Sitä peräänkuulutetaan erityisesti koronan aiheuttaman etäisyydentarpeen vuoksi.

Lapti osaa hybriditilat ja ekologiset valinnat

Resurssiviisaan rakentamisen periaatteiden mukaan hyvän toimitilan lähtökohta on asiakkaan tarpeiden ymmärrys. Lapti räätälöi toimitilat aina asiakkaan tarpeiden mukaan ja rakentaa tilat avaimet käteen -palveluna.

Laptin vahvaa osaamista ovat esimerkiksi hybriditilat, joissa eri toiminnot on yhdistetty samaan kiinteistöön. Tällaisissa tiloissa esimerkiksi toimisto-, liike-, hoiva-, ravintola-, kokous-, päiväkoti-, liikunta- sekä pysäköintitilat voivat olla kaikki saman katon alla.

Hybriditoimitilat ovat suosittuja, sillä ne tuovat toiminnallisuutta ja palvelevat monenlaisia asiakastarpeita. Hybridiratkaisut ovat tulleet jäädäkseen, koska kaupunkialueiden kehittyminen palvelutarjonnaltaan monipuolisiksi on pitkäaikainen ilmiö, Haavisto kertoo.

Lapti käyttää toimitilarakentamisessa ekologisia ratkaisuja. Tämä tarkoittaa muun muassa energiatehokkaita laitteita ja lämmittämistä uusiutuvalla energialla. Vähäpäästöisyys otetaan huomioon myös sisustuksen materiaali- ja kalustevalinnoissa.

Digitaalisuus tuo ratkaisuissamme tehokkuutta energiansäästöön, kun lämmitys, ilmastointi ja valaistus automatisoidaan. Tässä yhdistyvät ekologiset valinnat ja rahallinen säästö.

Lue lisää Laptin toimitilarakentamisen ratkaisuista

Artikkelion julkaistu aiemmin Kauppalehti Studiossa 11.11.2020