Satavuotiaan uusi elämä

Uutinen / 15.12.2017

Kun vanha suojelukohde halutaan modernisoida ja uudistaa, ei tehtävä välttämättä ole helppo. Hankkeen hinta nousee helposti korkeaksi ja uuden tekniikan sisällyttäminen vanhoihin rakenteisiin tuo omat haasteensa. Laptin laaja kokemus hankekehityksestä voi kuitenkin auttaa, kun halutaan luoda vanhasta jotakin uutta.

Kuopion Ukkokoti on varsin mielenkiintoinen kohde. Vuonna 1917 rakennetusta suojelukohteesta on kehitetty uudistettu kokonaisuus, jossa ikäihmisten asuminen on yhdistetty omistusasumiseen. Vanha satavuotias Ukkokoti saneerattiin nykyaikaisiksi asunnoiksi ja sen yhteyteen rakennetussa uudisrakennuksessa on ympärivuorokautinen tehostetun hoivan hoivakoti ja kymmenen normaalia kerrostaloasuntoa. Kiinteistökehitysasiantuntija Jouni Tiihonen Kuopion kaupungilta on tyytyväinen, että historiallinen rakennus sai arvoisensa jatkoajan ja myös hoiva-asuminen jatkuu tontilla.

– Niiralan vanhainkotiyhdistyksen testamenttilahjoitus Ukkokodista piti sisällään, että toiminta jatkuu, joten se oli ensiarvoisen tärkeää tässä hankkeessa.

Tiihonen näkee, että projektin todelliset hyödyt tulevat esille ajan kuluessa.

– Tämä on meillä ensimmäinen hanke lajiaan ja nyt pääsemme käytännössä katsomaan, kuinka se toimii. Nyt kun kohde on valmis, se näyttää osuneen juuri siihen tarpeeseen, mikä Kuopiossa on ollut.

Tiihonen kertoo, että ikäihmisille kohdennettu rakentaminen palvelee myös pihapiirin omistus- ja vuokra-asujia, sillä esimerkiksi esteettömyyteen on kiinnitetty rutkasti huomiota.

 

Ideakilpailun tulos

Lapti valikoitui hankkeen toteuttajaksi ideakilpailun myötä. Vapaamuotoisessa kilpailussa haettiin kolmea asiaa: hoivarakentamisen tarjontaa, täydennysrakentamisosaamista ja suojelurakennuksen uuden käytön suunnittelua ja käyttöönottoa. Keskeisenä kriteerinä oli arkkitehtuuri, joka sopii miljööseen.

– Lapti valittiin, koska kokonaissisältö, laatu ja hinta olivat kunnossa, Tiihonen toteaa.

Hän uskoo, että vanhusten palvelupuolella markkinat ovat avautuneet ja rakentajat ovat huomanneet, missä todelliset asukaskohderyhmät ovat.

– Siihen tämän tyyppiset kohteet ovat suositeltavia ratkaisuja. Toisaalta ne ovat vaikeita toteuttaa vanhan rakennuskannan yhteyteen. Toisaalta sijainniltaan ainutkertaiset paikat ovat puolestaan todella kiinnostavia. Tällaisen kohteen taloudellinen toteuttaminen vaatii täydennysrakentamista, jotta taloudellinen yhtälö tulee myös toimivaksi.

Kuopion kaupungin tonttipäällikkö Jarkko Meriläinen kertoo, että Laptin kanssa solmittiin ensin esisopimus, joka piti sisällään edellytykset lopullisten sopimusten tekemiselle sekä tontin vuokrausehdot ja rakennuksen kauppaehdot. Edellytysten täytyttyä tontista tehtiin vuokrasopimus ja rakennuksesta kauppakirja.

– Esisopimuksessa määriteltiin tarkat tontin ja rakennuksen luovutusehdot ja Lapti pystyi niiden perusteella viemään hanketta eteenpäin.

Hanke saatiin käyntiin, tontin rakennusoikeus saatiin käytettyä ja komealle vanhalle rakennukselle saatiin uusi sopiva käyttötarkoitus, joten varmasti tämä oli paras ratkaisu, Meriläinen toteaa.

Vanhan saneeraus vaatii taitoa

Kun satavuotiasta taloa lähdetään uudistamaan, on siinä omat haasteensa. Laptin Kuopion aluejohtaja Risto Pekkarinen pitää Ukkokodin projektia mielenkiintoisena.

– Mielestäni tämä on hyvä esimerkki meidän yrityskulttuuristamme. Olemme ennakkoluulottomia ja hankekehityksessä teemme laajalla porukalla ideointia. Kukin näkee mahdollisuuksia erilaisissa asioissa. Olemme jatkossakin kiinnostuneita vastaavista projekteista, Pekkarinen kertoo.

Vanhan saneerauksessa täytyy huomioida kaikki perustuksista ja rungon kunnosta lähtien.

– Oma haasteensa on SR1-merkintä eli kohde on suojeltu. Se tarkoitti käytännössä, että julkisivuun ei saanut tehdä mitään muutoksia tai puhkaista siihen reikiä ja tämä puolestaan toi raamit sisäpuolella tehtäville muutoksille.

Vaikka entisajan ilme ja tunnelma säilytettiin, on kohde tuotu nykyaikaisen tekniikan piiriin. Sisällä on edelleen hienoja kaarevia aukkoja ja laajoja seinäsyvennyksiä. Asumismukavuus kruunataan koneellisella ilmanvaihdolla, nykyaikaisilla koneilla, laitteilla ja kalusteilla, kertoo Laptin työpäällikkö Pentti Leskinen.

 

Kuopion Ukkokoti

  • Rapattu uusklassismia edustava kivirakennus tehtiin alkujaan maalarimestari C. G. Grönholmin testamentin mukaan vanhainmiestenkodiksi.
  • Arkkitehti Väinämö Killisen suunnittelema kaksikerroksinen klassisistinen talo valmistui vuonna 1917. Sen kartanollinen ulkonäkö ja upea ympäristö on ainutlaatuinen ja tunnelmallinen miljöö.
  • Rakennus on asemakaavallinen suojelukohde, joka oli vanhainkotikäytössä vielä alkuvuodesta 2014.
  • Uusi Ukkokoti-kokonaisuus luovutettiin asukkaiden käyttöön heinäkuussa 2017.

 

Juttu julkaistu Lapti Uutiset 2/2017 -lehdessä