Sopivasti vastuuta ja hyvä ilmapiiri – harjoittelijamme kertovat kesänsä kohokohdista

Uutinen / 27.9.2022

Haluamme tarjota opiskelijoille mahdollisuuden tutustua eri työtehtäviin ja samalla kehittää omaa ammattiosaamistaan eri tehtävissä jo opintojen aikana, joten tarjoamme vuosittain kesätyö-, lopputyö- ja harjoittelupaikkoja jokaisessa toimipisteessämme. Parhaimmillaan onnistunut harjoittelu toimii alkusysäyksenä uralle Laptissa.

Kesän 2022 aikana meillä työskenteli yhteensä noin 40 innostunutta ja motivoitunutta harjoittelijaa ympäri Suomen. Annetaan neljän tänä kesänä työmaillamme olleen harjoittelijan kertoa, mikä harjoittelusta jäi erityisesti mieleen ja miten he viihtyivät meillä.

Roni oli lähes kaikessa työmaan tekemisessä mukana

”Harjoittelu Laptilla ylitti monin tavoin odotukseni! Työkaverit ottivat minut loistavasti vastaan ja auttoivat aina, kun tarvitsin apua. Nautin kesän aikana monipuolisista ja vastuullisista työtehtävistä, mahtavista kollegoista ja ongelmanratkaisutilanteista.”

Aurinkoinen Roni Laakso oli kesän työnjohtoharjoittelussa Turun Herttuankulman Serpentin ja Fagotin työmailla. Roni pääsi heti ensimmäisinä päivinä tekemään työnjohtajalle kuuluvia tehtäviä ja oli kesän aikana lähestulkoon kaikessa työmaan tekemisessä mukana. Roni muun muassa valvoi lattia-, laatta-, väliseinä-, parveke- ja kalusteasennuksia, maalaus-, tasoitus- ja LVIS-töitä, erilaisia pintavaluja sekä muurauksia. Hän oli myös mukana hoitamassa kuivaketjua ja teki kerran viikossa järjestettävää TR-mittausta. Tyypillisiä työtehtäviä olivat myös laadun- ja työturvallisuuden valvonta, hankinta, töiden rytmitys, dokumentointi sekä Herttuankulman luovutettujen kohteiden takuu- ja korjaustöiden hoitaminen. 

”Laptilla yhteistyö toimii ja kaikilla on hyvä tekemisen meininki ja motivaatio onnistua työssään. Laptilla parasta on hyvä työilmapiiri, työtehtävien selkeät jaot, monipuoliset mahdollisuudet ja projektit, joustavuus, virkistyspäivät ja mukavan leppoisa meininki. Tulevaisuuden haaveenani on, että saisin jatkaa Laptilla työskentelyä opintojen ohella ja niiden päätyttyä.”

Joona nautti uusien asioiden oppimisesta eri työvaiheista

”Työmaalla oli hyvä ilmapiiri, ja minut otettiin erittäin hyvin vastaan. Päivät kuluivat nopeasti, ja joka päivä opin jotain uutta. Tarvittaessa kysyin kaverilta neuvoa, eikä koskaan tullut fiilistä, etteikö olisi saanut kysyä jostain asiasta. Mitä enemmän otti asioista selvää, sitä paremmin oppi ja hommat sujuivat.”

Joona Ojala otti skarpisti haltuun työnjohtoharjoittelun tehtävänsä HOASin asuntotyömaalla Espoon Vermonniityssä. Hän piti erityisesti siitä, että pääsi tekemään ja osallistumaan eri työvaiheisiin. Joona oli mukana sisätyövaiheessa pala-alakattojen ja mattotöiden asennuksissa sekä piha-alueiden maanrakennuksessa ja ulkopuolisten rakenteiden työvaiheissa. Työ oli paljolti urakoitsijoiden kanssa toimimista, eli työvaiheiden läpikäyntiä, ohjaamista ja ennakointia – missä milloinkin tarvittiin. Työtehtäviin kuului myös massojen laskentaa sekä materiaalitilausten, TR-mittauksien, perehdytyksien, työvaihetarkastuksien ja turvallisuushavaintojen tekoa.

”Harjoittelussa nautin uusien asioiden oppimisesta eri työvaiheista. Sain vastuuta ja tehtävissä löytyi sopivasti haastetta. Suunnitelmissani on suorittaa opinnot töiden ohella ja kerryttää työkokemusta työnjohtotehtävissä. Valmistumisen jälkeen tavoitteena on jatkaa työnjohtotehtävissä, mieluiten tietysti Laptilla. Parasta Laptilla on avoin ilmapiiri ja yhdessä tekeminen. Työkaverit ovat aivan huipputyyppejä.”

Emilia vaikuttui laatuasenteesta

”Haalariharjoittelu Laptilla sujui jouhevasti. Minut otettiin heti osaksi porukkaa, ja roolini opiskelijana huomioitiin hyvin: alun perehdytys oli kattava ja sain sopivasti vastuuta ja työtehtäviä laidasta laitaan. Apua sain aina, eikä koskaan tullut tunnetta, että olisin joutunut pinteeseen.”

Reippaan Emilia Lehtolan haalariharjoittelun suurin ja työllistävin tehtävä ja vastuu oli asuinhuoneistoihin tulevien laattojen lajittelu ja jakaminen huoneistokohtaisesti Asunto Oy Oulun Satamanvalon työmaalla. Kerroksia oli 13 ja asuntoja yli 130, joten puuhaa riitti. Lisäksi Emilia tarkasti laatoitus- ja saumapintoja sekä maalipintoja. Tyypillisiä työtehtäviä olivat myös piha-alueen ja kerrosten siivous ja raivaus sekä järjestyksen ylläpitäminen. Lisäksi Emilia muun muassa suojasi ikkunoita ja lattioita, työskenteli torninosturin ja kurottajan kanssa tavaroiden ja välineiden siirrossa ja korjasi TR-mittausten ongelmakohtia. Ilokseen Emilialla oli mahdollisuus myös kysellä työn lomassa muilta työntekijöiltä heidän töistään ja katsoa mestareiden mukana erilaisia työvaiheita.

”Ehdottomasti parasta harjoittelussa Laptilla oli hyvä, joustava ja sopivan rento työilmapiiri. Tiimipelaaminen sujui mukavasti, ja työkaverit olivat helposti lähestyttäviä, osaavia ja ystävällisiä. Työnjohto pyrki huolehtimaan siitä, että kaikilla on mukava olla töissä ja olosuhteet ovat työskentelylle optimaaliset. Oli myös mukava huomata, että työnjälki halutaan pitää laadukkaana eikä siitä tingitä. Työskentely hyvässä porukassa on helppoa, ja kesä meni nopeasti!”

Janne hakeutui opettavaiselle työmaalle

”Laptilla oli mukavaa ja opettavaista olla harjoittelussa. Laptilta löytyy sellaisia kohteita, joista minulta on vain vähän kokemusta, ja siten hyvä mahdollisuus oppia. Vastuuta sain sopivasti, ja harjoittelu sujui hyvin.”

Janne Seppänen otti työnjohtoharjoittelussa jämptisti vastuulleen Asunto Oy Oulun Satamavalon piha-alueet. Hän vastasi piha-alueiden töiden johtamisesta sekä järjestyksen suunnittelemisesta työturvallisuuden ja varastoitujen materiaalien saavutettavuuden näkökulmasta. Piha-alueiden hoitamisen lisäksi Janne teki TR-mittauksia, hoiti tilauksia työmaalle, ajoi kurottajaa, hoiti vuokrakaluston palautuksia ja perehdytti uusia työntekijöitä. Janne myös laski ja tilasi paneelit saunoihin ja pesuhuoneisiin. Paneelilaskujen tiimoilta hän vielä teki pohjakuviin asunnoittain listauksen, josta selviäsi, mitä ja minkä mittaista paneelia meni mihinkin asuntoon minkäkin verran.

”Nautin siitä, että pääsin oikeasti tekemään niitä hommia, joita tulin harjoittelemaan. Parasta Laptilla on mukava työporukka ja hyvä työilmapiiri. Neuvoja sain aina kun tarvitsin, ja huumoria riitti.”