Toimiva arki ja kestävä kehitys kohtaavat päiväkoti Nappulaniemessä

Asiakaskokemus, Uutinen / 2.12.2022

Päiväkoti Nappulaniemi toteutettiin toimivan arjen ja kestävän kehityksen ehdoilla. Laptin suunnittelema ja rakentama päiväkoti tarjoaa hoitoa 120 lapselle yhteensä seitsemässä ryhmässä aamusta aina iltayhdeksään asti Tampereen Niemenrannassa.

”Halusimme päiväkotiin valoisat, monikäyttöiset tilat, jotka tukevat pienryhmätoimintaa – ja sen saimme. Päiväkoti on kokonaisuudessa tosi onnistunut. Henkilökunta on ollut todella tyytyväinen päiväkotiin ja ihastellut tiloja ja pihaa, samoin vanhemmat”, kehuu päiväkodin toimintaa pyörittävän Verkanappuloiden toimitusjohtaja Minna Takkula.

Päiväkoti toteutettiin KVR-urakkana, ja Lapti vastasi päiväkodin suunnittelusta ja toteutuksesta. Rakennustyöt aloitettiin keväällä 2021, ja päiväkoti valmistui kesällä 2022. Päiväkoti Nappulaniemi on kaupungin palvelusetelipäiväkoti, jonka toimintaa pyörittää Verkanappulat. Päiväkotirakennuksen rakennutti ja omistaa kiinteistösijoitusyhtiö NREP.

”Haluamme panostaa kestävään kehitykseen ja samaa vaadimme omistamiltamme kiinteistöiltä. Päiväkoti Nappulaniemi on ekologisesti loistava ja sisältää monia kestävää kehitystä tukevia ratkaisuja eli sopii täydellisesti siihen, mitä haluamme”, kertoo NREPin rakennuttajajohtaja Henri Hynynen.

Tilat toimivat touhukkaassa arjessa

Erityistä päiväkoti Nappulaniemessä on avara ja valoisa ruokasali, jossa kaikki päiväkodin lapset syövät. Lisäksi päiväkoti Nappulaniemessä on valmistuskeittiö, jossa oma kokki tekee kaikki päivän ruoat.

”Oma kokki ja valmistuskeittiö tarkoittivat sitä, että jo suunnitteluvaiheessa piti ottaa ammattikäyttöön soveltuvan keittiön vaatimukset huomioon: valmistuskeittiö tarkoitti käytännössä isoja keittiötiloja, laadukkaita laitteita ja erityisvaatimuksia rasvakaivolle”, selostaa Takkula.

Ruokasalin vieressä on liikuntasali, joka yhdessä ruokasalin kanssa taipuu moneen ja joita voi hyödyntää esimerkiksi vanhempainilloissa. Tilan kruunaa isot ikkunat, jotka valaisevat luonnonvalolla koko tilan.

Päiväkoti Nappulaniemen suunnittelussa ja toteutuksessa kiinnitettiin huomiota myös henkilökunnan ja arjessa tärkeiden tilojen avaruuteen ja toimivuuteen. Tärkeitä ja toivottuja olivat erityisesti isot kuraeteiset.

”Suomen säässä isoille ja toimivilla eteistiloille on käyttöä, ja vietämme niissä huomattavasti aikaa. Päiväkodin isot kuraeteiset helpottavat arkea hurjan paljon”, kertoo Takkula.

Myös NREPille tilojen toimivuus oli tärkeää: ”Rakennukset tehdään käyttäjiä varten, joten meille tärkeintä on se, että päiväkoti palvelee hyvin työntekijöitä ja lapsia. Iloksemme käyttäjät olivat heti tyytyväisiä päiväkotiin”, kertoo Hynynen.

Piha ihastuttaa monipuolisuudellaan ja rakennus ekologisuudellaan

Päiväkodilla on suuri piha-alue, jossa on omat monipuoliset piha-alueet pienille ja isoille lapsille sekä pelikenttä. Pihalla löytyy myös paljon katettua ulkotilaa leikkeihin, ja piha on tuulilta suojassa. Pihassa on käytetty vaihtelevasti eri materiaaleja, ja pihalta löytyy niin nurmikenttää, tekonurmea, betonilaattaa, asfalttia, kivituhkaa, hiekkaa, turvahaketta, kuorikatetta kuin istutuksia.

Piha onkin Takkulan lempipaikka päiväkodissa: ”Piha on iso ja aktivoiva lapsille, ja siellä on kiva viettää aikaa. Olemme tuoneet pihalle vaihtelevasti eri materiaaleja, jotta lapset pääsevät mahdollisimman monipuolisesti kosketuksiin eri luonnonmateriaalien kanssa. Päiväkodin vieressä on metsä, jossa myös vierailemme usein.”

Päiväkoti Nappulaniemi poikkeaa totutusta modernilla puuarkkitehtuurilla. Päiväkodille sopivaa iloista tunnelmaa tuovat värikkäät sisäänkäyntisyvennykset ja leikkisä ikkuna-aukotus. Kaksikerroksisen rakennuksen runko ja julkisivut ovat pääosin puuta, mitä NREP pitää tärkeänä.

”Nappulaniemi edustaa kestävää rakentamista kuten halusimmekin: Päiväkoti on puurakenteinen sekä A-energialuokkaa ja energiatehokas, mitkä ovat tärkeitä ominaisuuksia omistamissamme kiinteistöissä. Päiväkodissa on maalämpö, ja lisäksi halusimme aurinkopaneelit katolle. Päiväkodin lämmönhallintaa optimoidaan älykkäällä lämmönohjausjärjestelmällä”, selostaa Hynynen.

Antoisa yhteistyö jatkuu

Päiväkoti Nappulaniemen toteutus sujui hyvässä yhteistyössä. Jokaisessa hankkeessa on oppinsa, ja päiväkoti Nappulaniemenkin suunnittelusta ja rakentamisesta on ammennettavaa seuraaviin kohteisiin.

”Loimme jo nyt hyvin toimivan päiväkodin, mutta seuraavassa päiväkotihankkeessamme panostamme todennäköisesti vielä enemmän wc-tiloihin, jotta ne ovat entistä käytännöllisemmät erityisesti pienten kanssa”, kertoo Takkula.

”Päiväkoti Nappulaniemen energiatehokkuus on todella hyvä ja olemme siihen tyytyväisiä. Tulevissa yhteisissä kohteissamme tavoitteenamme on lisätä suunnitteluun vähähiilisyyden näkökulmaa ja pienentää tulevien kiinteistöjen hiilijalanjälkeä entisestään”, selostaa Hynynen.

Verkanappulat ja NREP ovat tehneet Laptin kanssa yhteistyötä aiemminkin, ja molemmilla on jo seuraava kohde työn alla yhteistyössä Laptin kanssa.

”Päiväkoti Nappulaniemi on osa laajempaa yhteistyötämme Laptin kanssa. Nappulaniemeä rakentaessa kommunikointi Laptin kanssa sujui hyvin ja oli helppoa, ja saimme tavoitteidemme mukaisen laadukkaan rakennuksen”, listaa Hynynen yhteistyön anteja.

”Lapti tietää, mikä meitä kiinnostaa ja jatkamme yhteistyötä jatkossakin. Päiväkodissamme arki on lähtenyt hyvin käyntiin, lapsia tulee ja talo on täyttynyt melko nopealla aikataululla”, summaa Takkula.