4 askelta ensiasunnon ostoon – poimi vinkit unelmiesi toteuttamiseksi

Blogi / 30.1.2023

Onko haaveissasi ensiasunnon ostaminen? Olemme koonneet sinulle tärkeimmät vinkit, jotta osaat valmistautua yhteen elämäsi isoimmasta askeleesta.

1. Mieti, millainen on unelmiesi asunto

Kodin ominaisuudet

Mieti rauhassa, millaisesta kodista unelmoit ja millainen koti palvelee sinua nyt ja mahdollisesti myös kauas tulevaisuuteen esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa.

Sijainti

Arkielämäsi mukavuuden ja sujuvuuden kannalta on tärkeää, että koti sijaitsee lähellä tai hyvien liikenneyhteyksien päässä työ- ja opiskelupaikasta, palveluista ja vapaa-ajan aktiviteeteista.

2. Ota selvää asumisen kustannuksista

Asunnon hinta 

Mieti, mitä asunto saa maksaa. Asunnon hinnan, oman taloudellisen tilanteesi sekä lainan takaisinmaksukykysi tulee olla tasapainossa.

Tarvittavat säästöt tai vakuudet

Ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus on 5 prosenttia asunnon hinnasta. Valtion korkotukemassa ASP-lainassa omarahoitusosuus on 10 prosenttia. Omarahoitusosuudella tarkoitetaan tarvittavaa omien säästöjen osuutta ensiasunnon hinnasta. Omarahoitusosuuden voit kattaa joko säästöillä tai muilla vakuuksilla. Ensiasunnon ostajan lainakatto, eli suurin mahdollinen pankin myöntämä asuntolaina on 95 prosenttia ja ASP-lainassa 90 prosenttia ensiasunnon velattomasta hinnasta. Lisätietoja omarahoitusosuudesta ja lainamäärästä saat omalta pankiltasi.

Kustannustehokkuutta ASP-järjestelmästä

ASP-laina on tavallista asuntolainaa edullisempi ja turvallisempi omaa kotia ostaessa: lainassa on muun muassa muita ensiasuntolainoja alhaisempi korko, valtion korkotuki ensimmäisen kymmenen lainavuoden ajaksi sekä maksuton valtiontakaus. Mikäli olet ostamassa yhteistä asuntoa, voitte saada ASP-lainaa 50 prosenttia enemmän, jos molemmat asunnonostajat käyttävät kauppaan omat ASP-tilinsä. Lisätietoja ASP-järjestelmästä saat Valtionkonttorin sivuilta tai omalta pankiltasi.

Yhtiövastikkeen suuruus ja muut kulut

Muista, että maksat asuntolainan lyhennyserän ja korkokulujen lisäksi asunnostasi yhtiövastiketta sekä vesi- ja sähkömaksuja.

Ensiasunnosta et maksa varainsiirtoveroa – autopaikasta kyllä

Ensiasunnon ostajana sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa lainkaan. Edun saadaksesi sinun tulee muun muassa omistaa asunnosta vähintään puolet, olla 18–39-vuotias, ostaa asunto vakituiseksi asunnoksesi ja muuttaa siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta (uudiskohteissa omistusoikeuden siirtymisestä). Erillisinä osakkeina myytävästä autopaikasta, josta tehdään oma kauppakirja, myös ensiasunnon ostaja maksaa varainsiirtoveroa. Varainsiirtovero on vero, joka maksetaan muun muassa asuntokaupan yhteydessä. Vero on 2 prosenttia ostettavan asunnon tai autopaikan velattomasta hinnasta. Lisätietoja varainsiirtoverosta saat Laptin asuntomyyjältä ja vero.fi-sivustolta.

3. Hae lainalupaus asunnostasi

Alustava lainalupaus pankista

Hae pankistasi alustava lainalupaus asunnon ostoa varten. Tällöin sinulla on valmius tehdä myös nopeita päätöksiä, kun unelmiesi asunto tulee kohdalle.

Asuntolainan kilpailuttaminen

Vertaile eri pankeilta saamiasi lainatarjouksia ja valitse sinulle sopivin. Kysy lainaa yhteistyökumppaniltamme osoitteessa lapti.fi/kysy-lainaa.

4. Etsi unelmiesi asunto

Myynnissä, ennakkomarkkinoinnissa ja suunnitteilla olevat asuntomme löydät asuntohaustamme lapti.fi/asuntohaku.

Myynnissä olevat kohteet

Myynnissä olevissa kohteissa kaikki asuntoa ja taloyhtiötä koskevat tiedot ovat selvillä, ja Lapti on jo huolehtinut RS-pankin, eli taloyhtiön rahoittajapankin kanssa tarvittavat asiakirjat ja vakuudet. Ostaaksesi unelmiesi kodin voit olla yhteydessä asuntomyyjiimme. He auttavat sinua tutustumaan tarjolla olevaan materiaaliin ja asiakirjoihin sekä askel askeleelta läpi asunnonostoprosessin.

Ennakkomarkkinointi

Ennakkomarkkinointivaiheessa pääset tutustumaan muun muassa asuntojen pohjapiirroksiin ja hinnastoon sekä varaamaan haluamasi asunnon tulevasta kohteesta. Varauksen yhteydessä maksat varausmaksun. Mikäli suunnitelmasi muuttuvat ennen kuin olet tehnyt kaupat kanssamme tulevasta kodistasi, voit perua ennakkomarkkinointivaiheessa tekemäsi varauksen. Tällöin palautamme sinulle maksamasi varausmaksun.

Suunnitteilla olevat kohteet

Kerromme hyvissä ajoin suunnitteilla olevista kohteistamme nettisivuillamme. Kun jätät tässä vaiheessa meille yhteystietosi, saat ensimmäisten joukossa tietoa kohteesta ja varata haluamasi asunnon ennen virallista ennakkomarkkinoinnin aloitusta.

Et ole ensiasunnonostajana yksin

Iida Mäkikokko osti meiltä ensiasuntonsa rakentamastamme uudiskohteesta Turun Herttuakulmasta. Tutustu Iidan tarinaan oman unelma-asunnon ostosta.

Katso vertailu, kannattaako asua vuokralla vai ostaa oma koti

Tiesitkö, että kuukausittain maksettavaa vuokrasummaa vastaavalla rahalla lyhennät jo mukavan kokoista asuntolainaa. Samalla kartutat omaa varallisuuttasi.

Lue lisää Etelä-Suomi: lapti.fi/ensiasunto

Lue lisää Keski-Suomi: lapti.fi/ensiasunto-jyvskyla

Lue lisää Pohjois-Suomi: lapti.fi/ensiasunto-oulu

Tarkista, oletko ensiasunnon ostaja?

Ensimmäisen oman kodin ostaminen on ihanaa ja jännittävää, mutta samalla myös yksi elämäsi isoimmista päätöksistä. Tarkista, oletko ensiasunnon ostaja ja hyödynnä kaikki ensiasunnon ostajan edut.