Oulun yliopistolliseen sairaalaan uudet leikkaussalit >>

Palvelutilat, Urakointi / 5.9.2019

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri rakennutti Oulun yliopistolliseen sairaalaan neljä uutta leikkaussalia oheistiloineen. Uudet salit tarvitaan, kun keskusleikkausosaston pohjoispuoli joudutaan purkamaan Lasten ja naisten sairaalan uudisrakennuksen alta. Leikkaussalit tarvittiin käyttöön nopealla aikataululla, salit luovutettiin käyttöön maaliskuussa 2018.

– Taustalla on meidän Tulevaisuuden sairaala 2030 -hanke, jossa meillä on tarkoituksena uudistaa koko sairaalakompleksi. Nyt rakennetut korvaavat salit ovat käytössä noin kymmenen vuotta. Myös valtakunnallinen sote-uudistus luo meille leikkauspaineita, sillä painopisteiden muuttuessa tänne tulee lisää leikkauksia, tietää hankkeen projektipäällikkönä sairaanhoitopiirissä työskentelevä Kari Ukkola.

Hankintaa lähdettiin tekemään innovaatiohankintana, johon uusi hankintalaki antaa mahdollisuuden. Koska lisätilat täytyy rakentaa ahtaaseen väliin, oli suunnittelussa haastetta ja perinteisellä urakkamallilla rakentaminen mahdotonta.

– Yhtenä isona vaikuttajana oli myös vaatimus, että kokonaisuuden pitää olla vähintään 50 prosenttisesti uudelleen käyttöön otettavissa. Rakennuksen täytyisi olla koottavissa toisaalle ja sitä kautta hyödynnettävissä uudelleen, Ukkola kertoo. Sairaalan väki näki parhaana Laptin esittämän ratkaisun, jonka perusteella Lapti valittiin hankkeen toteuttajaksi.

Salit valmiiksi yhteistyössä

Lapti toimitti leikkaussalit yhteistyössä Inoroomin kanssa.

– Konseptissa oli leikkaussalien kokonaistoimitus, jossa käytettiin hyödyksi modulaarisen ideologian hyviä puolia. Otimme kokonaisvastuun tilan sisäolosuhteista loppukäyttäjälle, kertoo Inoroomin kehityksestä ja myynnistä vastaava Mikael Sokolnicki.

Leikkaussaleihin kuuluu koko talotekniikka, jossa mm. ilmanvaihtojärjestelmä on viimeistä huutoa. Saliohjausjärjestelmällä henkilökunta voi itse käyttää helposti kaikkea salin tekniikkaa isolta kosketusnäytöltä. Esisuunniteltu malli voidaan päivittää projektikohtaisesti ja suunnittelu kuuluu myös palveluun.

– Näin pystytään myös hyvään aikataulukriittisyyteen. Toteutimme leikkaussalit yhteistyössä Laptin kanssa myös Pohjola Sairaalaan Ouluun ja meillä on vahva usko, että voimme tällä jaottelulla tehdä tulevaisuudessakin laadukkaita ratkaisuja nopeilla aikatauluilla.