Asunnon vuokraaminen – näillä vinkeillä vältät mokat

Blogi / 17.8.2021

Asuntosijoittamisen asiantuntijana myyntipäällikkö Tomi Kosunen Laptin Etelä-Suomen asuntomyynnistä.

Jotta asunto olisi järkevä sijoitus, tulee siitä saada tasaista vuokratuottoa. Jo ennen sijoitusasunnon hankintaa on tarpeen paneutua asunnon vuokraamiseen.

Liity veloituksetta Laptin sijoittajalistalle

Saat aina tiedon tulevista asuntokohteistamme ja houkuttelevista sijoitusasunnoista.

Erottaudu alueen vuokra-asuntotarjonnasta

Kun mietit sijoitusasunnon hankintaa uudelta alueelta, kannattaa pysähtyä ja selvittää alueen senhetkinen vuokra-asuntotarjonta ja pyydetty vuokrataso. 

Omaa sijoitusasuntoa kannattaa miettiä, miten se erottuu kilpailevasta tarjonnasta. Onko siinä toimiva pohjaratkaisu tai parempi varustelu? Pieni yksiö, jossa on vaikkapa lasitettu parveke on todella haluttu.

Välttämättä ei kannata pitäytyä vain yksiön tarjonnassa, vaikka se olisi edullisempi hankintahinnaltaan kuin pieni kaksio tai kolmio. Isomman sijoitusasunnon hankintaa puoltaa kaksi näkökohtaa: vähäisempi kilpailu vuokralaisista ja vuokralaisten vähäinen vaihtuvuus.

Yksiöitä isompien vuokra-asuntojen etuna on niiden mukautuvuus vuokralaisen elämäntilanteen muutoksiin, mikä pienentää vuokralaisten vaihtuvuutta.  

 

Vuokraanko itse vai otanko välittäjän?

Uudiskohteesta ostetun sijoitusasunnon vuokraaminen kannattaa käynnistää ajoissa, yleensä noin kaksi kuukautta ennen kohteen valmistumista. Tällöin vuokranantajana vältyt alun tyhjiltä kuukausilta ja voit rauhassa keskittyä muihin asioihin.

Lapti auttaa sijoitusasunnon ostajaa asunnon vuokraamisessa. Valitsemme kohteen  vuokravälittäjät etukäteen perustuen heidän kokemukseensa. Valitut yhteistyökumppanimme ovat tutustuneet etukäteen asuntoyhtiöön ja heillä on  käytössään Laptin asuntomarkkinoinnissa käyttämät yleiset materiaalit.

Laptin sijoittaja-asiakkaana voit saada asiantuntevan vuokravälitysyrityksen palvelut käyttöösi sopuhintaan. Hän auttaa sinua löytämään sopivan vuokralaisen asuntoosi ja hoitaa käytännön järjestelyt puolestasi. Saat myös kumppanimme kautta käyttöösi taloyhtiötä koskevat yleiset markkinointimateriaalimme.

Vuokravälittäjillä on usein rekistereissään jo vuokra-asunnoista kiinnostuneita hakijoita, mikä lyhentää asunnon vuokrausaikaa.

Jos päädyt vuokraaman itse sijoitusasuntosi varaa aikaa vuokraamiseen.

Seuraavassa vuokranantajan muistilistaa:

  • Tarkista vuokralaisen henkilöllisyys
  • Varmista vuokralaisen vuokranmaksukyky esimerkiksi kysymällä opiskelu- tai työpaikkatiedot
  • Tarkista aina vuokralaisehdokkaan ja mahdollisen takaajan luottotiedot
  • Vaadi aina vähintään 1 kuukauden takuuvuokra
  • Tee aina kirjallinen vuokrasopimus

Vuokralaisen etsiminen lähtee liikkeelle vuokrausilmoituksesta, jossa on hyvä olla asunnon pohjapiirros ja laadukkaita kuvia vuokrattavasta asunnosta. Kerro kaikki vuokraamiseen liittyvät asiat kuten vuokran määrä, muut vuokralaisen maksettavat maksut, kuten vesimaksu sekä muut vuokraamiseen liittyvät ehdot. Varaa aikaa asuntonäyttöihin sekä vuokralaisehdokkaiden luottotietojen tarkistamiseen.

Muista hankkia etukäteen asuntoa koskeva isännöitsijätodistus sekä taloyhtiön energiatodistus.

Kun olet valinnut vuokralaisen, käykää yhdessä asunto läpi ja kuvatkaa asunto ennen vuokralaisen muuttoa. Näin vältytään mahdollisista ongelmatilanteista vuokrasuhteen päättymisen jälkeen.

 

Älä unohda vakuutusta

Vakuutuksen avulla voi varautua vuokranantajan kunnossapitovastuulle kuuluviin vahinkoriskeihin sekä vuokratulon keskeytymiseen vahingon takia. Tarkemmat tiedot saat omalta vakuutusyhtiöltäsi.

Liittyminen Laptin sijoittajalistalle tuo mielenrauhaa

Kun suunnittelemme uutta asuntokohdetta, teemme tarkan analyysiin alueesta ja rakennuspaikasta sekä sen houkuttelevuudesta omistus- ja vuokra-asumiseen. Selvitämme myös yhdessä kumppaneidemme kanssa alueen vuokratason ja vuokra-asuntotarpeet. Teemme sijoittaja-asiakkaillemme myös asuntokohtaiset vuokratuotto- ja kassavirtalaskelmat.

Laadukkaan, helposti vuokrattavan asunnon lisäksi asuntosijoittaja saa meiltä halutessaan täysivaltaisen palvelun, aina rahoituksesta, vuokranvälitykseen ja täyteen ylläpitopalveluun saakka.

Lue lisää Laptin asuntosijoittamisen palveluista

Liity veloituksetta Laptin sijoittajalistalle

Saat aina tiedon tulevista asuntokohteistamme ja houkuttelevista sijoitusasunnoista.