Asuntosijoittamiseen on monta polkua – millainen on oma polkusi?

Blogi / 25.4.2022

Suomessa on noin 220 000 yksityistä asuntosijoittajaa, jotka vastaavat 75 prosentista vapailla vuokramarkkinoilla olevista asunnoista.

Asuntosijoittamiseen on monta polkua. Ensimmäinen vuokralle annettava asunto on voinut tulla perintönä. Elämäntilanteen muutoksen vuoksi aiemmin omassa käytössä ollut asunto on päätetty vuokrata myymisen sijaan. Osa päättää ostaa asunnon suoraan sijoituskäyttöön.

Tutkimusten mukaan asunto koetaan turvalliseksi sijoitusmuodoksi kasvattaa omaa varallisuuttaan. Sitä pidetään hyvänä sijoituksena tulevaisuuteen. Hyvin monet asuntosijoittajat tavoittelevat ensisijaisesti hyvää ja vakaata vuokratuottoa ja vasta pidemmällä aikavälillä asunnon arvonnousua, sanoo Laptin myyntipäällikkö Janne Karhumaa Pohjois-Suomen asuntomyynnistä.

Liity veloituksetta Laptin sijoittajalistalle

Saat aina tiedon tulevista asuntokohteistamme ja houkuttelevista sijoitusasunnoista.

Alla Karhumaa jakaa parhaat vinkit asuntosijoittamisesta kiinnostuneille.

Mieti etukäteen oma sijoitusstrategiasi

Oman asunnon ostamista sijoituskäyttöön kannattaa miettiä eri näkökulmista. Vastaamalla alla oleviin kysymyksiin teet helposti oman sijoitusstrategiasi:

  • Missä kaupungissa tai alueella haluat asunnon sijaitsevan?
  • Millaiseen asuntoon haluat keskittyä: yksiö, kaksio tai sittenkin kolmio?
  • Mitkä ovat tuottovaateesi tai tuotto-odotuksesi?
  • Kuinka pitkällä aikajänteellä sijoitat?
  • Otatko tuotto-odotuksessa huomioon asunnon mahdollisen arvonnousun?

Tee oma sijoitussuunnitelmasi riittävän pitkälle aikavälille ja noudata sitä. Yleensä muutokset ovat lyhytaikaisia ja muutosten vaikutukset ovat pieniä pitkällä aikavälillä. Sijoittajan tyypillisenä virheenä pidetäänkin hetken mielijohteesta tehtyjä ratkaisuja.

Ei kannata unohtaa, että asuntosijoittamisessa – kuten aina sijoittamisessa – on omat riskinsä, joihin kannattaa varautua.

Erottaudu alueen vuokra-asuntotarjonnasta

Kun mietit sijoitusasunnon hankintaa uudelta alueelta, kannattaa pysähtyä ja selvittää alueen senhetkinen vuokra-asuntotarjonta ja pyydetty vuokrataso.

Kannattaa miettiä, miten oma sijoitusasunto erottuu kilpailevasta tarjonnasta. Ei kannata välttämättä pitäytyä vain yksiön tarjonnassa, vaikka se olisi edullisempi hankintahinnaltaan kuin pieni kaksio tai kolmio.

Erityisesti viime aikoina etätyön yleistymisen myötä lisätilan tarve omalle työtilalle on nostanut vuokrakolmioiden kysyntää. Kolmioita onkin yleensä vähemmän tarjolla verrattuna pieniin vuokra-asuntoihin.

Isomman sijoitusasunnon hankintaa puoltaa kaksi näkökulmaa: vähäisempi kilpailu vuokralaisista ja vuokralaisten vähäinen vaihtuvuus. Yksiötä isompien vuokra-asuntojen etuna on niiden mukautuvuus vuokralaisen elämäntilanteen muutoksiin.

Miksi kannattaa hankkia sijoitusasunto uudiskohteesta?

Sijoitusasunnon hankinnassa kannattaa pitää mielessä myös itse asunnon huolettomuus sekä helppo vuokrattavuus ja huollettavuus vuokralaisen vaihtuessa.

Sijoitusasunnon hankinta suoraan rakennuttajalta kannattaa, koska

  • Tarvittava oma rahoitusosuus on pienempi verrattuna vanhasta kiinteistöstä hankittavaan sijoitusasuntoon. Uudiskohteesta hankittavassa sijoitusasunnossa omarahoitusosuus on tyypillisesti noin 30 prosenttia asunnon velattomasta myyntihinnasta. Loppuosa on pitkäaikaista yhtiölainaa, joka maksetaan kuukausittain rahoitusvastikkeen muodossa.
  • Yhtiölainasta maksettavan rahoitusosuuden voi vähentää pääomatulojen verotuksessa.
  • Uudiskohteessa ei tarvitse miettiä vuosiin tulevia suuria remontteja, jotka vaikuttavat asunnon vuokrattavuuteen ja saatavaan vuokratuottoon remontin aikana.
  • Uuteen asuntoon on helppo saada vuokralainen.


Kun asuntosijoittaminen kiinnostaa, liity Laptin sijoittajalistalle

Rekisteröidy veloituksetta Lapti +sijoitusasuntojen avainsijoittajalistalle, niin saat monipuolisesti etuja sijoitusasunnon hankintaan.

⇒ Tarjoamme vaihtuvia etuja asuntosijoittajalistallamme oleville avainsijoittajille.

⇒ Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista asunnoista ja pääset tekemään asuntovarauksen ennen julkisen ennakkomarkkinoinnin alkamista.

⇒ Lapti +sijoitusasunnot osarahoituksella pääset sijoitusasunnon omistajaksi pienellä, jopa 10 prosentin alkupääomalla.

⇒ Saat yhteistyökumppanimme kautta huoneistoon arvion oikeasta vuokratasosta ja vaivatonta palvelua vuokralaisen löytämiseen.

Liity veloituksetta Laptin sijoittajalistalle

Saat aina tiedon tulevista asuntokohteistamme ja houkuttelevista sijoitusasunnoista.