Lapti toteuttaa KYS Uusi Sydän -rakennusprojektin kolmannen vaiheen

Uutinen / 20.1.2023
Toteutusvaiheen allianssisopimusta allekirjoittamassa Pohjois-Savon hyvinvointialueen puolesta hyvinvointialuejohtaja Marko Korhonen ja kiinteistöjohtaja Petri Pyy sekä Mikko Koponen Rakennusliike Lapti Oy:stä. Kuva: Joni Partanen

Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi 7.12.2022 Uusi Sydän -projektin kolmannen vaiheen aloittamisen vuoden 2023 alussa. Kolmannen toteutusvaiheen päätoteuttajana toimii Rakennusliike Lapti Oy. Allianssisopimus allekirjoitettiin 19.1.2023 KYSillä. 

KYS Uusi Sydän -rakennusprojektin kolmannessa vaiheessa peruskorjataan kaupunkikuvallisesti tunnetuin osa KYSiä, vuonna 1959 valmistunut vuodeosastotorni. Peruskorjattava osa on laajuudeltaan noin 21 500 bruttoneliötä.

“Uusi Sydän -projektin kolmannen vaiheen aikataulun siirtyminen ja kustannusnousut kasvattivat hankkeen kokonaiskustannuksia 4,5 M€, ja projektin kokonaisbudjetti on nyt 198,5 M€. Kolmannen vaiheen kustannus on siitä 76 M€”, toteaa Pohjois-Savon hyvinvointialueen kiinteistöjohtaja Petri Pyy.

Peruskorjattavaan 10-kerroksiseen rakennusosaan tulee sijoittumaan poliklinikka- ja vuodeosastotilojen lisäksi opetus-, neuvottelu- ja meetingtiloja sekä huolto-, logistiikka- ja teknisiä tiloja.

”KYS Uusi sydän -projektin 1C3-vaihe on meille jo kolmas toteuttamamme vaihe osana sairaala-alueen uudistusta. Tulemme toimimaan jatkossakin hyvässä yhteistyössä allianssikumppaneidemme kanssa ja peruskorjaamaan potilaiden ja henkilökunnan käyttöön nykyaikaiset, laadukkaat tilat”, kertoo Laptin Itä-Suomen aluejohtaja Risto Pekkarinen.

Uusi Sydän -projektin jatkaminen kolmanteen vaiheeseen toteuttaa tulevaisuuden osastostrategiaa Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Uusi Sydän -projekti mahdollistaa erityis- ja perustason integroinnin ja sen kautta on saavutettavissa synergiaetuja esimerkiksi tukipalveluiden toiminnoissa ja -tiloissa muun sairaanhoitotoiminnan ohella.

“Jatkossa esimerkiksi Pohjois-Savon keskeisen alueen perustason osastohoidon toiminnot on mahdollista integroida KYSille osaksi Uusi Sydän -kokonaisuutta. Selvitystyö tämän osalta on käynnissä”, kertoo hankejohtaja Menna Kärnä.

Peruskorjauksen rakennustyöt käynnistyvät KYSin pääsairaalassa helmikuussa, kun hankkeen toisessa vaiheessa rakennettava uudisrakennusosa valmistuu ja yksiköt pääsevät muuttamaan rakennustöiden alta uusiin ja osin väistötiloihin: 

“Vaikka peruskorjattava alue on laaja, pääsairaalan pääaulan palvelut ovat käytettävissä ja kulkuyhteydet pääaulasta muualle sairaalaan toimivat rakennustöidenkin ajan”, Pyy toteaa.

Allianssimallilla toteutettavan rakennushankkeen tilaajana on Pohjois-Savon hyvinvointialue ja päätoteuttajana toimii Rakennusliike Lapti Oy. Muut allianssikumppanit ovat A-Insinöörit Rakennuttaminen OyA-Insinöörit Suunnittelu OyArkkitehdit Kontukoski OyGranlund Kuopio OyRaami Arkkitehdit OyRakennussuunnittelutoimisto Turunen & Räisänen Ky sekä aliallianssikumppanit Are OyCaverion Oy ja Siemens Osakeyhtiö.

Kolmannen vaiheen rakennustyöt valmistuvat syksyllä 2025. Uusi Sydän -projektin neljännen vaiheen jatkosta tullaan päättämään erikseen.

KYSillä allianssisopimuksen allekirjoitustilaisuudessa läsnä olivat Rakennussuunnittelutoimisto Turunen & Räisänen Ky:stä Riina Höök, Arkkitehdit Kontukoski Oy:stä Petri Kontukoski, Are Oy:stä Aapo Toivainen, Caverion Oy;stä Juho Mustonen, Granlund Kuopio Oy:stä Tommi Miettinen, Pohjois-Savon hyvinvointialueen puolesta hyvinvointialuejohtaja Marko Korhonen ja kiinteistöjohtaja Petri Pyy, Siemens Osakeyhtiöstä Tomi Akiola, Rakennusliike Lapti Oy:stä Mikko Koponen, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy:stä Esa Suomalainen ja A-Insinöörit Suunnittelu Oy:stä Harri Kivistö. Kuva: Joni Partanen