Liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan valmistuminen ja käyttöönotto lähenee

Uutinen / 4.3.2024
Luola on lähellä valmistumista

Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan rakentaminen etenee aikataulussaan kohti elokuussa 2024 tapahtuvaa avaamista liikkujille. Luolassa on nyt käynnissä rakentamisen loppuvaihe ja tilat alkavat vähitellen saada lopullisen muotonsa. Kalustus on osittain jo käynnissä, viivoja maalattu lattiaan, katsomoja asennettu paikalleen ja käyttökokeita aloitetaan kevään aikana.

Tilat mahdollistavat monipuolisen liikunta-, urheilu- ja tapahtumakäytön

Luolan monitoimihallin Taraflex-alustalle mahtuu yhtäaikaisesti kolme täysmittaista salibandy-/futsalkenttää varoalueineen. Kiinteitä rajaviivoja on maalattu lisäksi viidelle lentopallokentälle, 10 sulkapallo-/pickleball-kentälle ja kahdelle siirtokoreilla pelattavalle koripallokentälle. Lisäksi erilaisilla tilapäisratkaisuilla on mahdollisuus käyttää hallia erittäin monipuolisesti turnaus- ja kilpailukäytössä.

Kun monitoimihallin lattia suojataan, 3 500 m2 kokonaisuus mahdollistaa myös esimerkiksi seminaarit, konsertit ja messukäytönkin. Varauksia onkin jo tullut muun muassa joukkuevoimistelu- ja cheerleadingkilpailuihin, sekä messuihin ja seminaareihin.

Ison monitoimihallin lisäksi Luolaan rakentuu noin 300 m2 tanssisali peileillä ja omalla äänentoistolla, 380 m2 kuntosali, painisali ja kamppailulajitilat tatamilajeille ja nyrkkeilylle. Lisäksi sisäänkäyntirakennuksessa toimii yrityspohjainen kahvila-ravintola. Näiden lisäksi kokonaisuuteen kuuluu vielä monitoimihallin yhteydessä avoimesti varattavissa oleva kokoustila, joka taipuu tarvittaessa esimerkiksi tapahtuman aikana kutsuvieraskäyttöön.

Savilahden alueen oppilaitokset isona käyttäjäryhmänä

Kaupungin muiden liikuntapaikkojen tavoin Luolan käyttäjäryhmät ovat moninaiset. Poikkeuksen tähän tekee kuitenkin Savilahden alueen oppilaitosten laajamittainen tilojen käyttö. Savon ammattiopiston uuden kampuksen tiloihin ei rakennettu laajempia liikuntatiloja, vaan oppilaitos järjestää lakisääteisen liikuntansa Luolassa täyttäen osan liikuntatiloista arkisin koko lukuvuotensa ajan. SYKETTÄ-korkeakoululiikunta puolestaan tulee olemaan yksi isoista käyttäjäryhmistä esimerkiksi tanssisalissa.

Kuopion kaupunki ja Savilahden alueen oppilaitokset eli Savon ammattiopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto ovat toimineet yhteistyössä Luolan rakentamisessa alusta alkaen. Oppilaitosten lisäksi myös urheiluseuroja on kuultu hankkeen edetessä jatkuvasti, ja tiloja on muokattu ja mitoitettu käyttäjien tarpeiden mukaan. Luolasta halutaan opiskelijoille mieluisa paikka, mikä näkyy vaikkapa kulkuyhteyksissä ja aukioloajoissa.

Painisali on jo valmis