Nyt kannattaa katsoa eteenpäin kulman taakse – asuntosijoittajilla edessä uusi normaali

Blogi / 17.3.2023
Hyvällä sijainnilla ja järkevällä riskitasolla sijoittava asuntosijoittaja voi nukkua yönsä hyvin myös epävarmoina aikoina, muistuttaa Laptin myyntipäällikkö tomi Kosunen.

Viime vuodet ovat olleet asuntosijoittajalle vakaita. Asuntolainojen korot ovat olleet useamman vuoden ennätysmatalalla, ja sijoitusasunnosta saadulla vuokralla on hoidettu asunnon kulut ja yhtiölainat. Moni tuudittautuikin uskoon, että tilanne jatkuu samanlaisena pitkään. Vuosi sitten maailma ympärillämme muuttui nopeasti ja talouden epävarmuus lisääntyi.

Liity veloituksetta Laptin sijoittajalistalle

Saat aina tiedon tulevista asuntokohteistamme ja houkuttelevista sijoitusasunnoista.

On totta, että asuntojen kauppamäärät ovat tippuneet voimakkaasti lyhyessä ajassa johtuen nopeasti nousseista koroista ja taloudellisen epävarmuuden lisääntymisestä. Taloudessa on aina ollut voimakkaan kasvun jälkeen haasteellisempia aikoja. Tällöin tärkeintä on sopeutua ja katsoa isoa kuvaa. Taloudellinen epävarmuus, kaupungistumisen jatkuminen ja korkojen nousu lisäävät vuokra-asumisen suosiota. Ihmiset haluavat asua hyvien liikenneyhteyksien varrella ja palveluiden äärellä”, toteaa myyntipäällikkö Tomi Kosunen Laptista.

Edessä uusi normaali myös asuntosijoittamisessa

Eduskunta hyväksyi tammikuussa 2023 uuden lain, jolla ehkäistään kotitalouksien ylivelkaantumista. Lakimuutokset vaikuttavat suoraan uusien asuntolainojen saamiseen ja asunnon ostamiseen. Kevään 2023 aikana ennakkomarkkinointiin tulevissa asuntoyhtiöissä lakimuutokset on jo otettu huomioon.

Kevään aikana ennakkomarkkinointiin tulevien asuntojen myyntihinta on vähintään 40 % asunnon velattomasta hinnasta. Aiemmin se oli noin 30 %. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 300 000 euroa maksavan asunnon myyntihinta on nyt 120 000 euroa aiemmin sen ollessa 90 000 euroa. Lisäksi taloyhtiölainojen laina-aika on rajoitettu 30 vuoteen. Aiemmin yleisesti käytetyn 24 kuukauden lyhennysvapaan sijaan taloyhtiölainoissa voi olla lyhennysvapaata korkeintaan 12 kuukautta asuntoyhtiön valmistumisen jälkeen.

Lakimuutoksella on lukuisia positiivisia vaikutuksia asuntosijoittamiseen. Asuntojakauma tulee olemaan entistä monipuolisempi painottuen yksiöiden sijaan kahdelle tai pienelle perheelle sopiviin asuntoihin, joissa on tilaa myös etätyöskentelylle. Odotettavissa on, että yksityisillä vuokramarkkinoilla kilpailu vuokralaisista pienenee riskirahalla sijoittavien määrän vähentyessä. Korkeat korot lisäävät vuokra-asumista ja rakentamisen hidastuessa uusien vuokra-asuntojen tarjonta vähenee, jolloin vuokrien ja vuokratuottojen ennakoidaan lähivuosina nousevan”, luettelee Kosunen.

Mitä fiksun asuntosijoittajan kannattaa tehdä nyt?

Asuntosijoittajan on hyvä pysähtyä ajoittain miettimään, miksi sijoitan asuntoihin ja mikä on pitkän aikavälin tavoitteeni. Monelle asuntosijoittamisen tavoite on oman varallisuuden kasvattaminen ja sen tuoman vapauden ja mahdollisuuksien kasvattaminen.

Matalien korkojen aikana vuokralaiselta saatu vuokratulo riitti kattamaan kaikki sijoitusasunnosta maksettavat vastikkeet. Korkojen ja asumiskustannusten noustessa puhutaan paljon asuntosijoittamisen kannattamattomuudesta juuri negatiivisen kassavirran vuoksi. Tällöin asunnosta saatava kuukausivuokra ei enää välttämättä katakaan kaikkia kustannuksia. Tämä ei ole ongelma, jos asiaa katsoo oman varallisuuden kasvattamisen näkökulmasta. Sijoitusasunnossa vuokralainen maksaa kuitenkin pääosan asunnon kustannuksista. Pitkällä aikavälillä asunnon arvo nousee ja asuntoon kohdistuva lainan määrä pienenee.  Itse olet tällöin asuntosijoittamisen lisäksi asuntosäästäjä, joka säästää asuntoon joka kuukausi laittamalla omaa rahaa lainojen hoitoon ja kartuttaa siten omaa varallisuuttaan.

Hyvällä sijainnilla ja järkevällä riskitasolla sijoittava asuntosijoittaja voi nukkua yönsä hyvin myös epävarmoina aikoina.  Asunto tuottaa tässäkin tilanteessa ja kasvattaa omistajan varallisuutta. Yleensä muutokset toimintaympäristössä ovat lyhytaikaisia ja muutosten vaikutukset ovat pieniä pitkällä aikavälillä. Tyypillinen virhe onkin hetken mielijohteesta tehty ratkaisu, summaa Tomi Kosunen.

Liittyminen Laptin sijoittajalistalle tuo mielenrauhaa

Kun suunnittelemme uutta asuntokohdetta, teemme tarkan analyysiin alueesta ja rakennuspaikasta sekä sen houkuttelevuudesta omistus- ja vuokra-asumiseen. Selvitämme myös yhdessä kumppaneidemme kanssa alueen vuokratason ja vuokra-asuntotarpeet. Teemme sijoittaja-asiakkaillemme myös asuntokohtaiset vuokratuotto- ja kassavirtalaskelmat.

Laadukkaan, helposti vuokrattavan asunnon lisäksi asuntosijoittaja saa meiltä halutessaan täysivaltaisen palvelun, aina rahoituksesta, vuokranvälitykseen ja täyteen ylläpitopalveluun saakka.

Lue lisää Laptin asuntosijoittamisen palveluista

Liity veloituksetta Laptin sijoittajalistalle

Saat aina tiedon tulevista asuntokohteistamme ja houkuttelevista sijoitusasunnoista.