Ojalan päiväkodin ja koulun rakentaminen on alkanut – massiivipuurunkoisen rakennuksen hiilijalanjälki ja kokonaisenergiankulutus minimoidaan

Uutinen / 15.5.2023

Voimakkaasti tulevina vuosina kasvavalle Ojalan asuinalueelle Tampereella nousee uusi massiivipuurunkoinen päiväkoti ja koulu, jonka hiilijalanjälki ja kokonaisenergiankulutus pyritään minimoimaan. Ojalan päiväkoti tarjoaa paikat 160 lapselle ja koulu 150:lle esi- ja alkuopetuksen oppilaalle. Kokonaisuuden suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Rakennusliike Lapti Oy. Pää- ja arkkitehtisuunnittelijana kohteessa toimii Sweco Architects Oy. Koulu ja päiväkodin omistajaksi tulee kiinteistösijoitusyhtiö NREP, joka vuokraa tilat Tampereen kaupungille. Rakentaminen käynnistyi mittavilla louhinnoilla huhtikuussa, ja Ojalan päiväkoti ja koulu avaavat ovensa elokuussa 2024.

Kaksikerroksisen päiväkodin ja koulun hiilijalanjälki on pyritty minimoimaan, minkä ansiosta rakennus kuormittaa ilmastoa mahdollisimman vähän. Rakenteiden ja teknisten järjestelmien valinnoissa on huomioitu koko rakennuksen elinkaaren aikainen energiankulutus ja käyttökustannukset.

Päiväkodista ja koulusta tulee A-energialuokkaa, ja rakennuksessa tähdätään harvinaisen pieneen E-lukuun eli kokonaisenergiankulutukseen. Ilmanvaihtokoneiden ja lämmöntalteenoton hyötysuhde on erinomainen. Lämmitys toteutetaan ympäristöystävällisellä maa- sekä kaukolämmön hybridilämmitysjärjestelmällä, ja rakennuksen katolle tulee aurinkopaneelit.

Valittujen ratkaisujen ansiosta tulevan päiväkodin ja koulun hiilijalanjälki eli rakennuksesta aiheutuvat kasvihuonepäästöt ovat noin kolmasosan tyypillistä päiväkotirakennusta pienemmät. 50 vuodessa säästetyllä päästömäärällä ajaisi keskipäästöisellä autolla noin 4,5 miljoonaa kilometriä, mikä tarkoittaa noin 112 kierrosta maapallon ympäri.

Päiväkoti ja koulu toteutetaan massiivipuisena CLT-rakenteena, jonka etuna on sisäilman hengittävyys. Rakennukseen tullaan jättämään paljon puupintaa näkyviin myös sisätiloihin. Rakennuksessa käytetty puu tuo ilmastohyötyjä ja kasvattaa rakennuksen hiilikädenjälkeä varastoimalla hiiltä. Päiväkoti ja koulu ovat laajuudeltaan noin 3 200 m2.

”Kiinnitimme tulevan päiväkodin ja koulun suunnittelussa erityistä huomiota arjessa toimiviin ja muuntautuviin tilaratkaisuihin sekä ympäristöystävälliseen rakennukseen. Ojalan päiväkodista ja koulusta tulee erittäin tehokas niin hiilijalanjäljen, energiakulutuksen kuin elinkaarikustannusten osalta. Energiatalouteen tehtävät investoinnit maksavat itsensä takaisin suhteellisen nopeasti käytön aikana”, kertoo Laptin palvelu- ja toimitilayksikön hankekehityksestä ja myynnistä vastaava johtaja Tuomas Lindfors.

Päiväkodille ja koululle muuntojoustavat ja toiminnalliset tilat yhteisen sydämen ympärille

Päiväkodista ja koulusta tulee muuntojoustava, ja pohjaratkaisu tukee päiväkodin ja koulun vaihtelevia tarpeita. Päiväkodin sekä esiopetuksen ja koulun toiminnalliset tilat jakautuvat omiin, erillisiin alueisiin. Talon sydämen muodostaa päiväkodin ja koulun yhteiset, rinnakkain sijaitsevat ruokailu- ja liikuntasalitilat, joita yhdessä muiden monikäyttöisten tilojen kanssa on mahdollista vuokrata iltakäyttöön.

Päiväkotiin ja kouluun tulee iso piha-alue, josta löytyy eri toimintoja olemassa olevien, luonnollisten maastonmuotojen lomassa. Pihalle on tulossa lisäksi viljelyalueita, kukkaniittyjä ja viljelylaatikoita tukemaan lasten luontosuhdetta ja luonnon monimuotoisuutta.

Laptin ja NREPin muodostama konsortio valittiin toteuttamaan Ojalan päiväkoti ja koulu kilpailullisen hankintamenettelyn kautta laadullisesti parhaimman ehdotuksen tehneenä. Päiväkodin ja koulun suunnitelmia on kehitetty yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa, ja päiväkodin ja koulun sisätilojen ja piha-alueen suunnittelutyöhön on osallistettu myös tulevia käyttäjiä. Tampereen kaupunki vuokraa kiinteistöt käyttöönsä vähintään 20 vuoden pituiseksi jaksoksi rakennuksen valmistumisesta alkaen.

Lapti on toteuttanut aiemmin useita päiväkoteja ja kouluja, kuten esimerkiksi päiväkoti Nappulaniemen Tampereella sekä Emäkosken koulun Nokialla ja Kaurialan koulun Hämeenlinnassa.