Pajarinrannan hirsipäiväkodin uudet tilat ja piha-alue herättävät ihastusta Kemissä

Uutinen / 9.11.2021
Pajarinrannan hirsipäiväkodissa on levollinen ja aistiystävällinen ympäristö niin lapsille kuin aikuisille.

Lapti on luovuttanut Suomen suurimman hirrestä rakennetun Pajarinrannan päiväkodin Kemin kaupungille. Päiväkodin rakentaminen aloitettiin syksyllä 2020 ja tilat valmistuivat syyskuussa 2021. Päiväkoti aloittaa toimintansa 1.11. Hanke toteutettiin kokonaisvastuu-urakkana, jossa Lapti vastasi päiväkodin suunnittelusta ja rakentamisesta.

Hirsirakenteisessa Pajarinrannan päiväkodissa on tilat 198 lapselle ja 44 vakituisesti päiväkodissa työskentelevälle aikuiselle. Myös lasten vuorohoito keskittyy Pajarinrannan päiväkotiin. Päiväkodissa on myös oma ruoanvalmistuskeittiö. Päiväkodin suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota arjen sujumiseen, tilojen monikäyttöisyyteen ja helppoon muunneltavuuteen niin että talon käyttö on mahdollista vuorokauden ympäri eri ikäisille toimijoille.

Päiväkodin yleisilme on harmoninen ja rauhoittava. Vaaleat puupinnat, runsas luonnonvalo ja näkymät ulos luontoon sekä ääntä vaimentavat hirsiseinät luovat päiväkotiin levollisen, aistiystävällisen ympäristön niin lapsille kuin aikuisille. Kalustus on sovitettu onnistuneesti päiväkodin yleiseen värimaailmaan.

Pajarinrannan hirsipäiväkodissa on omat tilat liikunnalle, maalaukselle, leikille ja rakentamiselle. Lasten ruokailu on järjestetty omaan tilaan.

Pitkän odotuksen jälkeen saamme uudet, esteettömät tilat päiväkodille, jossa tilat ovat yhdessä tasossa, iloitsee Kemin kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immonen. Jatkossa lasten ruokailu järjestetään salissa, jolloin solujen kotipesiä ei enää täytä ruokapöydät vaan ne on voitu suunnitella pedagogisesta näkökulmasta toimiviksi. 

Päiväkodin suuren piha-alueen leikkipaikat ja erilaiset viherelementit muodostavat värikkään kokonaisuuden. Pihalle rakennettiin myös kuntta-alue, jonka on todettu vaikuttavan myönteisesti lasten terveyteen.

Päiväkodin pihalla on myös kuntta-alue.

Kotipesät odottavat käyttäjiään

Kotipesät hohtavat uutuuttaan. Kalustus on valmiina ja opetuksessa käytettävä tekniikka on asennettu paikoilleen. Lekolarin toimittama päiväkodin irtokalustus ja välineistö odottaa jo valmiina innokkaita käyttäjiä. Ne on suunniteltu ja valittu yhdessä käyttäjien kanssa huomioiden turvalliset ja kestävät valinnat sekä upean rakennuksen erityislaatuisuus. Tutut lelut, kirjat ja pelit ovat paikoillaan.

Päiväkodin johtaja Kirsti Jaakkola kertoo takana olevan pitkä, useamman vuoden kestänyt prosessi päiväkodin tarpeiden kartoituksesta valmiiden tilojen kalustukseen. Tilat ovat nyt valmiita ja odottavat käyttäjiään. Pajarinrannassa yhdistyy kahden päiväkodin toiminta. Yhdistyvien päiväkotien opettajat ovat suunnitelleet etukäteen yhdessä päiväkodin arkea ja pedagogisia ratkaisuja. ”

Olemme tyytyväisiä, miten urakoitsija on ottanut muutostoiveemme huomioon rakentamisen aikana. Esimerkiksi pienten solussa yhteistilan ikkunan alareunaa laskettiin, jotta pienimmätkin lapset voivat seurata vaivatta viereisellä tontilla sijaitsevan perhepuiston ja läheisen koirapuiston tapahtumia. Hyvällä mielellä odotamme ensi viikkoa, kertoo päiväkodin johtaja Kirsti Jaakkola