Säästä sijoittamalla asuntoon

Blogi / 20.2.2023
Nyt on oikea aika miettiä myös asuntosijoittamista uudella tavalla ja aloittaa asuntosäästäminen yhdessä vuokralaisen kanssa, kehottaa Laptin myyntipäällikkö Johanna Tulla.

Viime aikoina moni on pysähtynyt miettimään omaa talouttaan ja vertailemaan omia tapojaan varallisuutensa kasvattamiseen. Asuntosijoittamista pidetään turvallisena tapana sijoittaa, joka kasvattaa pitkällä aikavälillä asunnon omistajan varallisuutta. Asuntosijoittamisen peikkoina pidetään negatiivista kassavirtaa korkojen noustessa ja mahdollisesti tulevia tyhjiä kuukausia vuokralaisen vaihtuessa. Nyt on oikea aika miettiä myös asuntosijoittamista uudella tavalla.

Liity veloituksetta Laptin sijoittajalistalle

Saat aina tiedon tulevista asuntokohteistamme ja houkuttelevista sijoitusasunnoista.

Vaivattominta on aloittaa asuntosijoittaminen ostamalla sopiva asunto uudiskohteesta. Tällöin sijoittamisen riski on pieni ja remonteista ei tarvitse murehtia vuosiin. Moneen muuhun sijoitusmuotoon verrattuna asuntosijoittaminen tarjoaa hyvän tuoton suhteessa riskiin ja antaa hyvän suojan pääomallesi inflaatiota vastaan.

Asuntojen hintakehitys on historiallisesti ollut nouseva pitkällä aikavälillä. Tilapäinen hintojen lasku ei vaikuta vuokratuottoon, jota sijoitusasunto tuottaa.

Uutisointi asuntosijoittamisen kannattamattomuudesta on ennenaikaista. Edelleen sijoitusasuntoja ostetaan ja vuokrataan tarpeeseen. Vuokra-asuntojen kysyntää lisäävät yhä enenevässä määrin kaupungistuminen, muutto opiskelu- tai työpaikan perässä ja elämän tilanteen muuttuessa, toteaa myyntipäällikkö Johanna Tulla.

Asuntosäästämistä yhdessä vuokralaisen kanssa

Yhä useampi valitsee sijoitusasunnon huolettomasta uudiskohteesta. Uuden asunnon helppo vuokrattavuus, hyvä sijainti vaivattomien liikenneyhteyksien varrella sekä palveluiden ja työ- ja opiskelupaikkojen läheisyys ovat merkittäviä asunnon valintaan vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi haetaan hintatasoltaan sellaista asuntoa, josta myyntihinnan maksun ja vuokrauksen jälkeen jää positiivista kassavirtaa.

Entäpä jos kassavirta jääkin negatiiviseksi muutamia euroja tai kymppejä kuussa? Voiko tällainen sijoitusasunto olla houkutteleva?

Matalien korkojen aikana vuokralaiselta saatu vuokratulo riitti kattamaan kustannukset, mutta nyt olemme uuden edessä. Korkojen ja asumiskustannusten noustessa puhutaan paljon asuntosijoittamisen kannattamattomuudesta juuri negatiivisen kassavirran vuoksi. Tällöin asunnosta saatava kuukausivuokra ei enää katakaan kaikkia kustannuksia. Tämä ei välttämättä ole ongelma, jos asiaa katsoo oman varallisuuden kasvattamisen näkökulmasta. Tällöin olet asuntosijoittamisen lisäksi asuntosäästäjä, joka säästää asuntoon joka kuukausi laittamalla omaa rahaa lainojen hoitoon ja kartuttaa siten omaa varallisuuttaan.

Tähän kysymykseen törmään usein. Silloin sanonkin asiakkaalle, että jos muut valintaan vaikuttavat tekijät ovat kohdallaan, kannattaa miettiä, oletko valmis asuntosäästämiseen yhdessä vuokralaisen kanssa. Tällöin vuokralainen maksaa joka tapauksessa pääosan asunnon kustannuksista ja asuntoyhtiön lainasta. Itse maksat kuukausittain muutamia euroja tai kymppejä lisää oman varallisuutesi kasvattamiseen, Tulla summaa.

Lyhennysvapaan aikana kertyy puskuria tyhjiä kuukausia varten

Moni näkee uudiskohteen mahdollisuutena kerryttää vaivattomasti puskuria tyhjiä kuukausia varten. Uuden asuntoyhtiön valmistumisen jälkeen yhtiölainan lyhennyksissä on usein 1-2 ensimmäistä vuotta lyhennysvapaata, jolloin lainasta maksetaan vain korot. Tällöin on mahdollisuus kerryttää itselleen puskuria yllättäviä kuluja tai tyhjiä kuukausia varten.

Vuokralaisen etsiminen piakkoin valmistuvaan asuntoyhtiöön kannattaakin käynnistää ajoissa yhteistyössä esimerkiksi Laptin valitseman vuokravälittäjän kanssa. Tällöin asunnoissa on usein jo vuokralainen valmiina, kun asuntoyhtiö valmistuu.

Uudiskohteissa lyhennysvapaan aikana asuntosijoittajalle kertyy pahojen päivien varalle useita tuhansia euroja, jotka helpottavat tyhjien kuukausia kustannusten maksussa. Jo muutamaa kuukautta ennen valmistumista kannattaa käynnistää valmistuvan asunnon vuokraus. Tähän voit hyödyntää Laptin yhteistyökumppaneiden palveluita. He tuntevat alueen hyvin ja usein heillä on jo listoillaan alueelta vuokra-asuntoa etsiviä. Järjestämme myös yhteisiä asuntonäyttöjä, jolloin on mahdollisuus esitellä valmistuvaa kotia potentiaalisille vuokralaisille, vinkkaa Johanna Tulla.

Liittyminen Laptin sijoittajalistalle tuo mielenrauhaa

Kun suunnittelemme uutta asuntokohdetta, teemme tarkan analyysiin alueesta ja rakennuspaikasta sekä sen houkuttelevuudesta omistus- ja vuokra-asumiseen. Selvitämme myös yhdessä kumppaneidemme kanssa alueen vuokratason ja vuokra-asuntotarpeet. Teemme sijoittaja-asiakkaillemme myös asuntokohtaiset vuokratuotto- ja kassavirtalaskelmat.

Laadukkaan, helposti vuokrattavan asunnon lisäksi asuntosijoittaja saa meiltä halutessaan täysivaltaisen palvelun, aina rahoituksesta, vuokranvälitykseen ja täyteen ylläpitopalveluun saakka.

Lue lisää Laptin asuntosijoittamisen palveluista

Liity veloituksetta Laptin sijoittajalistalle

Saat aina tiedon tulevista asuntokohteistamme ja houkuttelevista sijoitusasunnoista.