Saikantalon suunnitteluvaihe käynnistyy yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa

Uutinen / 26.2.2024

Kolmivaiheisen kilpailutuksen jälkeen Lempäälän kunta valitsi Rakennusliike Lapti Oy:n Saikantalon KVR (kokonaisvastuu)-urakoitsijaksi. Urakoitsijan valintapäätöksen jälkeen käynnistyy kehitysvaihe, missä suunnitelmia kehitetään yhdessä tilaajan edustajien ja käyttäjien kanssa.

”Tulemme yhdessä Lempäälän kunnan ammattilaisten kanssa toteuttamaan arjessa toimivan ja ympäristövastuullisen päiväkoti- ja koulukokonaisuuden Lempäälän Asuntomessualueelle. Tilaajan tavoitteet toiminnallisuuden ja vastuullisuuden osalta ovat korkealla, mihin vastasimme jo kilpailutusvaiheessa suunnitelmilla, joista saimme täydet laatupisteet. Seuraavaksi käynnistyvän suunnitteluvaiheen aikana tulemme vielä viilaamaan talon suunnitteluratkaisuja käyttäjien ja tilaajan toiveiden mukaisesti toteuttaaksemme parhaat mahdolliset puitteet päiväkoti- ja kouluarjelle”, kertoo Laptin Pirkanmaan aluejohtaja Tuomo Turkkinen.

Saikantalon eli uuden alakoulun ja päiväkodin tilojen rakentaminen tullaan toteuttamaan neljän tähden RTS-ympäristöluokituskriteerien mukaisesti, mikä varmistaa mm. rakennuksen laadun, ympäristöystävällisyyden, energiatehokkuuden ja kosteudenhallinnan kannalta kestävät ratkaisut. Saikantalon julkisivut ovat massiivipuuta.

Saikantalo on osa Saikan alueen kehittämistä ja valmistuu alueella pidettäville Asuntomessuille 2026. Saikantalon kokonaisuus tulee palvelemaan n. 126 päiväkotilaista ja n. 500 alakoululaista ja laajasti iltakäyttöä toimien alueen ”kylätalona”.

”Saikantalo on meidän ensimmäinen rakennuksemme, jossa päiväkoti ja alakoulu ovat saman katon alla. Olemme rakentaneet Saikantalon pedagogista suunnitelmaa periaatteella ”koko talo kasvattaa”. Kevään aikana kartoitamme omasta henkilöstämme kiinnostuneita, mahdollisia tulevia saikantalolaisia. Pidän tärkeänä, että myös henkilöstö allekirjoittaa Saikantalon ilmastoviisaat ja yhteisölliset arvot”, sanoo sivistysjohtaja Nina Lehtinen, Lempäälän kunnasta.

Lempäälän kunta on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Merkittävä osuus Lempäälän kunnan alueen päästöistä syntyy rakennusten lämmityksestä. Tehokas ja kestävä energiankäyttö on hyvä keino vähentää ilmastonmuutoksesta aiheuttavia hiilidioksidipäästöjä.

Saikantalo on energiatehokkuusluokkaa A, joka kertoo pienestä energian kulutuksesta. Energiatehokkuusluokkaan vaikuttavat rakennuksen ominaisuudet kuten tarpeenmukainen ilmanvaihto, lämmöneristävyys ja lämmitystapa. Saikantalo on myös varustettu aurinkopaneeleilla, jotka tuottavat osan rakennuksen sähköstä.

”Saikantalo hankkeessa tullaan huomioimaan Asuntomessut Lempäälässä 2026 -teeman mukaista ilmastoviisautta edellyttämällä energiatehokkuutta edistäviä ratkaisuita. Lisäksi hankkeessa tullaan edistämään kunnan puurakentamista ja puu tuleekin olemaan erittäin oleellinen ja näkyvä osa Saikantalon identiteettiä”, kertoo hankkeen rakennuttajainsinööri Henri Luhtamaa.

Seuraava askel sopimuksen allekirjoituksen jälkeen on löytää yhdessä parhaat mahdolliset ratkaisut tulevia käyttäjiä ajatellen. Rakentaminen alkaa keväällä 2024.