Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan sisäosien rakentaminen alkaa

Uutinen / 25.8.2022

Puolustusvoimien entiseen luolastoon Kuopion Savilahdessa rakennetaan liikunta- ja tapahtumakeskusta sekä väestönsuojaa alueen asukkaille. Syyskuun alussa keskuksen rakentaminen etenee 2. vaiheeseen, jolloin siirrytään kalliorakennusurakasta Luolan sisäosien rakentamiseen.

Luola – Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus tulee olemaan paikka yhteisöllisyydelle. Tulevissa liikuntatiloissa voi harrastaa esimerkiksi salibandyä, futsalia ja lentopalloa. Lisäksi keskukseen tulee kuntosali, ryhmäliikuntatiloja ja harjoituspaikka kamppailulajeille. Katsomotilaa tapahtumakäyttöön tulee 2 500 henkilölle. Samat tilat toimivat poikkeusoloissa noin 7 000 henkilön väestönsuojatilana. Tavoitteena on, että 300 000–350 000 kävijää pääsee nauttimaan Luolan palveluista vuosittain. Liikunta- ja tapahtumakeskus avataan yleisölle ja liikkujille keväällä 2024.

Kalliorakennusurakka valmistuu

Hankkeen 1. vaihe, luolaston kalliorakennusurakka, on loppusuoralla. Ennen rakennustöiden aloitusta luolastossa suoritettiin mittavia louhintatöitä, joissa louhittiin seitsemän vanhaa puolustusvoimien luolaa yhdeksi kokonaisuudeksi. Kokonaisuuteen kuului 63 000 m³ktr louhittavaa. Lisäksi toteutettiin kalliotilojen tiivistys- ja lujitustyöt.

”Kohde on ollut kallioteknisesti poikkeuksellisen vaativa, isomman hallin koon vuoksi. Hallitila on jänneväliltään lähes 50 metriä. Vastaavan kokoista yhtenäistä tilaa ei ole aiemmin Suomessa louhittu kallioon”, kertoo Skanska Infra Oy:n työpäällikkö Tuomas Laamanen.

Parhaillaan luolastossa tehdään viimeisiä louhintatöitä, joiden räjäytysääniä onkin viime viikkoina kuultu luolaston lähialueilla. Kalliorakennusurakka valmistuu elo–syyskuun taitteessa.

Rakentaminen etenee Luolan sisäosiin

Kuopion kaupunginvaltuusto siunasi toukokuussa siirtymisen hankkeen 2. vaiheeseen, jonka Rakennusliike Lapti Oy toteuttaa yhteistoiminnallisena tavoitehintaurakkana. Rakennusurakan työmaatilojen pystytys on aloitettu, ja hankkeen ensimmäiset varsinaiset rakennustyöt alkavat lähiviikkoina. Ensimmäisiä työvaiheita tulevat olemaan maalämpöön liittyvät työt, luolaston sisäpuoliset maanrakennustyöt ja väestönsuojan betonirakenteisiin liittyvät rakennustyöt. Hankkeen kokonaisala on noin 13 500 m², joka sisältää kallioluolaston sisäpuoliset tilat ja pääsisäänkäyntirakennuksen.

”Tuomme innolla osaamisemme tähän hankkeeseen, jossa rakennetaan modernia liikunnan ja tapahtumien keskipistettä kuopiolaisille. Oman lisämausteensa tulevalle keskukselle ja sen rakentamiselle tuo ainutlaatuinen ja historiallinen miljöö. Hankkeessa tullaan muun muassa toteuttamaan poikkeuksellisen massiivisia betonivaluja, joista esimerkkinä 80 cm paksut seinät kallioväestösuojan suuaukolla”, kertoo Laptin Itä-Suomen aluejohtaja Risto Pekkarinen.