Sijoitusasunnon rahoitukseen monta mahdollisuutta
Blogi / 2.3.2022Kiinnostaako oman sijoitusasunnon hankinta, mutta vielä askarruttaa miten rahoittaa hankinta? Alla vinkkejä eri rahoitusmahdollisuuksiin. Asiantuntijana asuntomyyjämme Aki Kämäräinen Laptin Pohjois-Suomen asuntomyynnistä.
Asunto koetaan turvalliseksi sijoitusmuodoksi kasvattaa omaa varallisuuttaan. Hyvin valitun sijoitusasunnon vuokratulot kattavat monesti lainan korot ja lyhennykset. Useimmiten asuntosijoittajat tavoittelevatkin ensisijaisesti hyvää ja vakaata vuokratuottoa ja vasta pidemmällä aikavälillä asunnon arvonnousua.
Asuntojen myynti-ilmoituksissa ilmoitetaan yleensä asunnon myyntihinta ja velaton hinta. Myyntihinta on se minimimäärä, jolla asunnon voi ostaa itselleen. Velattoman hinnan ja myyntihinnan välinen erotus on taloyhtiölle myönnettyä lainaa, jota taloyhtiö maksaa takaisin lainan myöntäjälle. Asunnon ostaja maksaa omaa osuuttaan lainan lyhennyksestä ja koroista kuukausittain maksettavalla rahoitusvastikkeella.
Asunnon ostaja voi maksaa myös yhtiölainan kokonaan tai osittain pois, jolloin kuukausittaista rahoitusvastiketta ei enää tarvitse maksaa tai sitä maksetaan pienempänä. Taloyhtiölainat ovat yleensä pitkäaikaisia (yli 20 vuotta) lainoja. Lainakauden alussa on yleensä kaksi vuotta lyhennysvapaata, jolloin rahoitusvastikkeella maksetaan ainoastaan lainan korkoja.
Vinkki 1: Sijoitusasunto pankkilainalla
Uusissa asuntoyhtiöissä olevilla asunnoilla on yleensä hyvä vakuusarvo. Pankista riippuen tarvitaan sijoitusasunnon ostoon omia säästöjä tai muita vakuuksia noin 30-40 % asunnon velattomasta hinnasta.
Oman osuuden määrä, lainan korko ja muut ehdot ovat aina tapauskohtaisia, ja laina-asioista kannattaa neuvotella etukäteen pankin kanssa ennen sijoitusasunnon ostopäätöstä.
Sijoitusasunnon ostoa varten otetun pankkilainan korot ovat vähennyskelpoisia kaikista pääomatuloista sekä lisäksi alijäämähyvityksenä ansiotuloista, jos korkokuluja on enemmän kuin pääomatuloja.
Vinkki 2: Yhtiölainan hyödyntäminen ja yhteisosto
Sijoitusasunnon hankintaan ei välttämättä tarvita lainkaan pankkilainaa, mikäli halutaan hyödyntää sijoitusasunnon yhtiölainaa, joka maksetaan pois rahoitusvastikkeena. Yhtiölainan osuus vaihtelee, mutta Laptin rakentamissa asuntokohteissa se on yleensä 70 % uuden asunnon velattomasta hinnasta.
Normaaliin pankkilainaan verrattuna yhtiölainaa maksava sijoitusasunnon ostaja voi vähentää rahoitusvastikkeet kokonaisuudessaan (korot ja lyhennys) kyseisen vuoden vuokratuloista.
Yksi tapa pienentää henkilökohtaista rahoitustarvetta on ostaa asunto kimpassa. Sopivaa asuntosijoittamisesta kiinnostunutta kimppaa on helpoin etsiä omasta lähipiiristä. Tällöin ei tarvitse itsellä olla koko summaa vaan hankintahinnan voi jakaa useamman kesken ja kukin ostaa pienemmän osuuden uudesta sijoitusasunnosta.
Vinkki 3: Hyödynnetään Lapti +sijoitusasunnot -rahoitusta
Olemme neuvotelleet valmiiksi joustavan yhtiölainan (yleensä 70 % uuden asunnon velattomasta hinnasta) ja 20 %:n osarahoituspaketin, jota varten et tarvitse erillistä vakuutta. Tällöin omarahoitusosuudeksi jää 10 %.
Lapti +sijoitusasunnot -rahoituspaketti on kiinteäkorkoinen, vakuudeton luotto, joka on tarkoitettu asunto-osakkeen ostamiseen. Rahoituspäätöksen voit hakea etukäteen ja sen on voimassa kolme kuukautta.
Tällöin yhtiölainan rahoitusvastikkeet voi vähentää kokonaisuudessaan (korot ja lyhennys) kyseisen vuoden vuokratuloista ja osarahoituspaketin korot pääomatuloista tai alijäämähyvityksenä ansiotuloista.
Kysy lisää Lapti +sijoitusasunnot -rahoituksesta Laptin asuntomyyjältä ja pyydä esimerkkilaskelma.
Liittyminen Laptin sijoittajalistalle tuo mielenrauhaa
Kun suunnittelemme uutta asuntokohdetta, teemme tarkan analyysiin alueesta ja rakennuspaikasta sekä sen houkuttelevuudesta omistus- ja vuokra-asumiseen. Selvitämme myös yhdessä kumppaneidemme kanssa alueen vuokratason ja vuokra-asuntotarpeet. Teemme sijoittaja-asiakkaillemme myös asuntokohtaiset vuokratuotto- ja kassavirtalaskelmat.
Laadukkaan, helposti vuokrattavan asunnon lisäksi asuntosijoittaja saa meiltä halutessaan täysivaltaisen palvelun, aina rahoituksesta, vuokranvälitykseen ja täyteen ylläpitopalveluun saakka.