Tervetuloa uusi arki – vastaako toimistosi tulevaisuuden tarpeisiin?

Kesälomakauden jälkeen palaamme pitkän etätyöjakson jälkeen enemmän oman työpöydän ääreen tuttuihin toimistoympyröihin. Yrityksissä mietitään toimistotilojen roolia tulevaisuudessa, miten korona-aika on vaikuttanut työntekemiseen ja vastaavatko nykyiset tilat muuttuneisiin tarpeisiin. 

Itse kullakin olo on kuin pitkän talvihorteen jälkeen. Hieman jähmeä, mutta odottava. Työkavereiden kanssa vaihdetaan kuulumisia ja kerrataan etätyökokemuksia kahvihuoneessa. Huomaamattaan moni toteaakin, että työntekeminen tuntuu luontevammalta toimiston yhteistiloissa kuin omassa työhuoneessa.

Kevään aikana tehdyt kyselyt osoittavat, että työntekemiseen liittyviä muutostoiveita ja -tarpeita on paljon. On huomattu, että työntekeminen ja asioiden hoitaminen onnistuu jouhevasti myös kotoa käsin. Samalla kaivataan toimistojen yhteisöllisyyttä, uusia virikkeitä ja ihmisten kohtaamisia.

Tiloja erilaisiin tarpeisiin

Uuden ajan toimistoissa tarvitaan hiljaista tilaa, jossa työskenteleviä ei saa häiritä, tiimeille yhteisiä työskentelytiloja, sohvia ja tuoliryhmiä sosiaalisiin kontakteihin, äänieristettyjä kokoushuoneita ja puhelinkoppeja.

Erilaisten tilojen valaistuksessa huomioidaan myös käyttäjien toiveet. Toimistoissa on sekä kirkkaasti että hämärästi valaistuja alueita, koska moni kokee hämärässä työskentelyn miellyttävänä.

Etätyön myötä myös toimivat verkkoyhteydet, virtuaaliset ryhmätyötilat sekä riittävä tekniikka videopalavereiden pitoon ovat tulleet tärkeiksi.

Vihreä ajattelu vaikuttaa myös toimitilavalintoihin

Yhä useamman yrityksen pyrkimyksenä on ympäristövastuullisuus ja omilla valinnoilla haetaan konkreettisia tapoja oman hiilijalanjäljen pienentämiseen. Tämä tarve näkyy myös uusien toimitilojen valinnoissa.

Sopivat tilat eivät yksistään riitä. Alueella tulee olla lähietäisyydellä yrityksen toimintaa tukevat palvelut, hyvät kulkuyhteydet niin julkisilla liikennevälineillä kuin omalla autollakin. Erityisesti hyvää sijaintia arvostetaan. Lyhyet yhteydet kaupungin keskustaan, rautatieasemalle ja lentoasemalle koetaan tärkeiksi. 

Lue lisää Limingantullin Veturin 2.-vaiheen vuokrattavista tiloista.